Ministrul Mediului: Nu se va mai plăti nicio primă în viitor. Procesul de reorganizare de la Romsilva va începe cu managementul

29 ianuarie 2025, 13:04 (actualizat 6 februarie 2025, 22:36)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat o ședință cu cei din conducerea Romsilva, după ce a dezvăluit că unii angajaţi ai companiei de stat primesc la ieşirea la pensie prime și de 100.000 de euro. Ministrul a analizat performanțele economice ale Romsilva și a anunțat o reorganizare a instituției, desființarea unor posturi de conducere, precum și oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate.

Am terminat mai devreme prima întâlnire cu conducerea executivă a Regiei Națională a Pădurilor RomSilva. Am discutat, printre altele, ceea ce s-a întâmplat în anul 2024 și am încercat să creionăm și am comunicat conducerii așteptările pe care le am de la 2025. Anul 2024 a fost un an prost pentru regie și a fost al treilea an prost, nu primul an. Mă refer în primul rând la cifrele economice, mă refer la rata profitului, mă refer la cheltuielile regiei și la modul în care această instituție este administrată. Am spus că primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm, și foarte rapid, este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate. Fie că ne referim la tot felul de prime, fie că ne referim la bonificații, la premii, la pensionare sau cu alte ocazii. Am dispus de astăzi să discute cu reprezentanții sindicatelor, să discute cu reprezentanții angajaților și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nu se vor plăti nici în viitor, a subliniat Mircea Fechet.

Ministrul a mai anunțat că a cerut o analiză foarte fermă, foarte strictă, la nivel de direcție silvică, la nivel e ocol silvic, la nivel de canton, pentru că a constatat foarte multe anomalii.

Sunt direcții silvice, mai bine de jumătate, care pierd bani în fiecare zi, cu alte cuvinte, angajații când vin la serviciu dimineața, încă din primul minut încep să facă pierderi pentru regie și pentru statul român, la fel cum sunt direcții silvice extrem de performante, care practic țin în spate pe cele care nu știu să-și facă treaba, arată ministrul.

Ministrul Mediului a evidențiat necesitatea unei reorganizări în structurile silvice, subliniind existența unor discrepanțe majore în ceea ce privește suprafața fondului forestier administrat de diferite direcții silvice care au însă același aparat de conducere.

Sunt direcții silvice care administrează o suprafață însemnată de fond forestier, discutăm despre sute de mii de hectare, 324 de mii în cazul direcției silvice Caraș, dacă doriți un exemplu, la fel cum sunt direcții silvice care au 20 de mii de hectare sau puțin peste 20 de mii în administrare, cu o structură de conducere relativ similară – director al direcției silvice, director tehnic, director economic în anumite situații, trebuie să corectăm toate aceste anomalii,  a spus Mircea Fechet.

Totodată, ministrul a atribuit problemele grave din cadrul Romsilva managementului deficitar, considerând că reorganizarea trebuie să înceapă de la nivelul conducerii.

De asemenea, profit de această ocazie pentru a spune că dezastrul de la RomSilva se datorează în principal managementului. Tocmai din acest motiv, procesul de reorganizare va începe tot cu managementul. În timp ce discutăm, prin țară, prin diferite ocoale silvice, se fac tot soiul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară, cu alte tipuri de angajați, poate muncitori necalificați, ori eu cred că va trebui să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului regiei, după care, bineînțeles, dacă situația o va impune și analizând ocol cu ocol și analizând direcție silvică cu direcție silvică, bineînțeles că putem să luăm măsuri care să ajungă până la ultimul angajat, a declarat ministrul.

Mircea Fechet a criticat diferențele dintre activitatea șefilor de ocol din sectorul privat și cel de stat, spunănd că nu va mai tolera cest lucru.

Însă nu voi mai tolera, caspre deosebire de ceea ce se întâmplă într-un ocol privat, unde șeful de ocol o funcție modestă, nu-i nici director, nici secretar de stat, nici director general, eo funcție relativ modestă. Însă, în ocoalele private, șefii de ocol pleacă dimineața la muncă cu restul angajaților, pe când, în ocoalele de stat. șefii de ocol au o activitate, mai curând, de birou, lucru care afectează, în opinia mea, productivitatea acestora, a subliniat Mircea Fechet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite