Ministrul Justiției: Nu am primit niciun fel de comunicare din partea autorităților americane în cazul fraților Tate

Nu am primit niciun fel de solicitare sau de comunicare din partea autorităților americane, a răspuns ministrul Justiției, Radu Marinescu, la TVR Info, răspunzând unei întrebări legate de articolul din Financial Times, potrivit căruia administrația Trump ar presa România ca să ridice restricțiile fraților Tate. Pe de altă parte, ministrul de Externe Emil Hurezeanu a fost convocat de urgență la Guvern.
În ce privește declarațiile domnului ministru de Externe, din păcate nu le-am observat în detaliu, așa că nu pot să le comentez, a adăugat Radu Marinescu, referindu-se la declarația lui Emil Hurezeanu, care a confirmat pentru G4Media că a existat o discuție în care trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei.
Orice fel de cooperare în materie judiciară între țările noastre trebuie să se desfășoare în acord cu cadrul legal care a fost stabilit, cu convențiile și regulile stabilite prin acesta, a adăugat Radu Marinescu.
Radu Marinescu, ministrul Justiției: Afacerile judiciare aflate în derulare în România sunt realizate în conformitate cu dispozițiile de drept național român, iar cooperarea cu alte autorități din străinătate se poate realiza strict în cadrul convențional stabilit cu aceste autorități.
Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate, transmite Financial Times. Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru G4Media că a existat o discuție în care trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru G4Media că a existat o discuție în care trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei.
De altfel, Richard Grenell a amintit pentru Financial Times de postările sale de pe X, fostul Twitter, prin care îi susține pe frații Tate, acuzați în România de trafic de persoane, viol în formă continuată și constituire de grup infracțional. Aceștia se confruntă cu o serie similară de acuzații și în Marea Britanie, iar în urmă cu o săptămână au apărut primele astfel de acuzații și în SUA.
Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România.
Acesta i-a răspuns că nu știe dacă va vizita România, spune Emil Hurezeanu, și i-a adus în discuție pe frații Tate, aflați în arest la domiciliu:
”Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate, mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu pentru G4Media, subliniind că intervenția lui Richard Grenell despre frații Tate lăsa impresia unui interes continuu al trimisului special al lui Donald Trump.
Frații Tate sunt acuzați de DIICOT de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol în formă continuată, dar Curtea de Apel București a restituit dosarul la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, în 19 decembrie 2024.