Ministrul german de Externe consideră staţionarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune o strategie de descurajare

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock / Arhivă
4 august 2024, 11:57

Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a justificat acordul încheiat cu Washingtonul privind staţionarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune în Germania, invocând ameninţarea reprezentată de preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică dpa.

A face politică externă astăzi înseamnă a recunoaşte: principiul speranţei nu ne va proteja de Rusia lui Putin”, a scris Baerbock într-un articol de opinie pentru ediţia de duminică a ziarului Bild. „Ceea ce ne protejează acum sunt investiţiile în propria noastră securitate şi forţă – în UE, în NATO şi în Germania. Şi aceasta include decizia de a desfăşura sisteme de armament american cu rază lungă de acţiune”, care vor reprezenta „un factor de descurajare credibil” în faţa agresiunii ruse, a scris ea.

Baerbock a subliniat că nu este vorba doar de protejarea Germaniei, ci şi a Poloniei, Finlandei şi ţărilor baltice, care au graniţă cu Rusia şi sunt deja ţinta atacurilor „hibride” ale Moscovei, scrie EFE.

Baerbock l-a acuzat pe Putin că a răspuns fiecărei iniţiative de pace cu escaladare, scriind că doreşte doar ca „Ucraina să i se supună”.

În marginea recentului summit al NATO de la Washington, s-a anunţat că rachete de croazieră americane Tomahawk cu o rază de acţiune care ar putea ajunge adânc în teritoriul rus, precum şi rachete de apărare aeriană SM-6 şi arme hipersonice nou dezvoltate vor fi transferate în Germania începând din 2026.

Decizia a stârnit controverse în Germania, unde chiar şi politicieni din Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz au criticat-o, pe motiv că a fost adoptată fără dezbaterea publică corespunzătoare asupra implicaţiilor sale. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite