Ministrul german de Externe a declarat că Berlinul nu a ascultat avertismentele aliaților est-europeni cu privire la amenințările din partea Moscovei – ”Războiul de agresiune al Rusiei a marcat o ruptură în lume”
Într-o mărturisire despre defectele politicii externe germane postbelice, ea a spus că țările din Europa de Est au avut dreptate să avertizeze Germania că speranța de a face față amenințărilor din partea unei Rusii autocrate nu era un răspuns adecvat. Pentru prea mult timp, a spus ea, Germania a recurs la „diplomația carnetului de cecuri”, sau la credința că interacțiunea politică și economică va conduce Rusia pe calea democratică.
„Știm că, în viitorul previzibil, Rusia lui Putin va rămâne o amenințare la adresa păcii și securității pe continentul nostru și că trebuie să ne organizăm securitatea împotriva Rusiei lui Putin, nu împreună cu ea”, a spus ea.
Scriind înainte de summitul NATO de la Vilnius și la scurt timp după publicarea unei noi strategii germane de securitate națională, ea a interconectat interesele de securitate ale Germaniei cu cele ale Europei de Est, spunând: „Noi, germanii, nu vom uita niciodată că ne datorăm libertatea într-o țară reunificată și aliaților noștri și vecinilor noștri din est. Așa cum ei au fost alături de noi, noi vom fi alături de ei acum, pentru că securitatea Europei de Est este securitatea Germaniei”.
Ea a adăugat: „Războiul de agresiune al Rusiei a marcat o ruptură în lume. Pentru țara mea, acesta a deschis un nou capitol, redefinind modul în care încercăm să promovăm pacea, libertatea și durabilitatea în această lume: ca un partener care își asumă rolul de lider.”
Eforturile lui Baerbock, de la numirea sa, de a reasigura Europa de Est, au fost îngreunate de un guvern polonez hotărât să ceară reparații pentru ocuparea Poloniei de către Germania în timpul războiului. Relațiile cu Ungaria au avut de suferit ca urmare a criticilor germane privind regresul democratic al Ungariei. Dar există o recunoaștere generală din partea Franței și a Germaniei că axa unei noi Europe geopolitice va fi mai aproape de est.
În articolul său, Baerlock a subliniat, de asemenea, rapiditatea cu care Germania s-a debarasat de legăturile economice cu Rusia, menționând că aportul combustibilului fosil rusesc în actualul mix energetic german este „zero”.
Deși noua strategie de securitate a Germaniei, modelată conceptual după revizuirea integrată a apărării din Marea Britanie, a fost criticată pentru că a omis unele aspecte, inclusiv necesitatea unui Consiliu de Securitate Națională, autorii au trebuit să se confrunte cu ideologii și interese ministeriale diferite din partea unui guvern de coaliție. Unul dintre autori a mărturisit: „În spatele fiecărei propoziții, există o poveste”.
Strategia a fost criticată mai ales pentru că a amânat dezbaterea privind abordarea problemei legate de China pentru un document ulterior, iar divergențele persistă în ceea ce privește cea mai bună modalitate de a pune în aplicare afirmația conform căreia Germania trebuie să își „de-rischeze”, mai degrabă decât să își „decupleze” relațiile economice cu China.
Olaf Scholz, cancelarul german, a fost criticat săptămâna trecută când a declarat că reducerea riscurilor depinde în primul rând de alegerile companiilor și nu de guverne.
„De-riscarea nu este un proiect pe termen scurt, deoarece este vorba în principal de decizii care trebuie luate de companii”, a declarat el reporterilor după un summit UE de două zile la Bruxelles. El a spus că, prea des, companiile și-au asumat riscuri majore atunci când au ales să se bazeze pe un singur furnizor, indiferent de locul în care se află acesta.