Ministrul Finanțelor despre modificarea Codului fiscal:Măsurile sunt benefice pentru cetățeni și pentru companiile care activează în România
„Considerăm că măsurile sunt benefice pentru cetățenii României, cât și pentru companiile care activează în România”, a subliniat ministrul Finanțelor în debutul explicațiilor oferite jurnaliștilor.
„Legat de reducerea impozitului pe venit (…) va avea loc o reducere a impozitului pe venit pentru salarii – și aici vorbim de 4,8 milioane de salariați. Vorbim, de asemenea, de o reducere a impozitului pe venit pentru pensionari, pentru persoanele fizice autorizate, discutăm de reducerea veniturilor din chirii, din dobânzi, din premii, din activități agricole, sunt mai multe persoane care beneficiază de această reducere de venit, cât și mai multe tipuri de venituri pentru care se aplică această reducere de 10%. În final, această reducere înseamnă o creștere cu 7,1% a veniturilor pe care le realizează persoanele ce desfășoară astfel de activități”, a subliniat ministrul Finanțelor.
„Transferul contribuțiilor, un subiect foarte amplu dezbătut, un subiect care, după cum știți este o măsură care este prevăzută în programul de guvernare, care a fost aprobat în Parlament, a fost trecută în programul de guvernare al guvernului Tudose și astăzi a fost adusă la îndeplinire. (…) Un exemplu legat de structura cheltuielilor salariale cu anul 2017, în care vreau să observați ponderea salariului net. Să observați că în anul 2017 vorbeam și vorbim încă de un impozit de 16%, de contribuții la salariat de 16,5% și de contribuții angajator de 22,75%. Împreună, contribuțiile angajatorului înseamnă 39,25% în anul 2017. Conform ordonanței de astăzi, în anul 2018 vom avea de asemenea salariul net, un impozit de 10% pe venit, se reduce impozitul pe venit, după cum menționam mai devreme, vorbim de contribuții la salariat în cotă de 35% și vă rog să observați că 15 puncte procentuale din contribuțiile salariatului din anul 2017 sunt transferate în anul 2018 la angajat și, de asemenea, de la angajator sunt transferate 20 de puncte procentuale la angajat. Astfel, în anul 2018, angajatul va avea contribuții sociale de achitat în cotă de 35%”, a declarat ministrul Finanțelor.
„De asemenea, rămâne în sarcina angajatorului o contribuție de 2,25%. Per total, se realizează practic o scădere cu 2 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale de la 39,25% la 37,25%”, a arătat Ionuț Mișa.
Astfel, pentru un salariu brut de 3.200 de lei, un salariu net de 2.244 de lei – impozitul pe venit reprezintă astăzi 428 de lei, contribuțiile la salariat 528 de lei, iar contribuțiile angajator 728 de lei. În 2018 va fi un salariu brut de 3.840 de lei, un salariu net de 2.246 de lei, din care impozitul pe venit de 10% va reprezenta 250 de lei, contribuțiile la salariat vor reprezenta 1.344 de lei – ponderea de 35%, și contribuția angajator 86 de lei. „Vreau să remarcați ceea ce este foarte important – faptul că anul 2017, totalul cheltuielilor angajatorului sunt de 3.928 de lei, iar în anul 2018 cheltuielile angajatorului sunt de 3,926 de lei – se înregistrează în acest caz o reducere de 2 RON”.
„În anul 2018 vor rămâne doar 3 contribuții, însemnând, practic, că un angajator va avea mai puțină activitate de desfășurat în cadrul unui compartiment contabil și va avea CAS, CASS și contribuția asiguratorie de muncă”, a ținut să sublinieze Ionuț Mișa.
În privința contribuțiilor la pensii, ministrul Finanțelor a arătat că, în 2018, contribuțiile salariatului ajung la 849 de lei, ceea ce înseamnă o creștere a contribuției la pilonul I cu 143 de lei. „Asta înseamnă că românii, salariații români vor avea o contribuție mai mare la pensie, și vor avea practic, în viitor, o pensie mai mare”, a adăugat ministrul.