Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Mixul de trei componente energetice va da unicitate României la reindustrializare

28 octombrie 2024, 12:25

România are un foarte mare viitor şi depinde de noi modul în care ştim să aducem reindustrializarea, de la o temă despre care vorbim astăzi, într-o realitate, în următorii doi-trei ani, a declarat luni ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, la un eveniment de specialitate.

Ministrul a vorbit, în acest sens, de un mix de trei componente care va da unicitate României în contextul reindustrializării: energia produsă în intervalul 2026-2030, gazele din Marea Neagră şi tradiţia României în industria de petrol şi gaze.

Oprea s-a referit la Raportul Mario Draghi de relansare a economiei europene, „o analiză diagnostic foarte bună, care astăzi stabileşte nişte adevăruri”.

„Unul dintre motivele pentru care România şi companiile europene pierd competitivitate este preţul scump al energiei. Astăzi, raportul Draghi stabileşte un adevăr. Dacă ne uităm în raport, vedem că atunci când vorbim despre autonomia strategică economică a Europei, se pune accent pe industrii care pierdeau piaţă într-un ritm destul de accelerat ca urmare a competiţiei din Asia sau din zona apropiată Maghreb, Turcia. Vorbim despre industria oţelului, ciment, îngrăşăminte chimice, sticlă, energie, industria energo-intensivă”, a arătat ministrul Economiei.

Acesta susţine că în raportul Draghi se poate constata o oportunitate pentru România, care va însemna unicitate în peisajul Uniunii Europene, România fiind singurul stat membru cu avantaje competitive majore, cu cele trei componente bazate pe energie verde. Oprea a exemplificat în context semnarea unui nou acord pentru energia nucleară, capacitatea de la Mintia care ar putea fi pusă în funcţiune în 2026, proiectul centralei de la Iernut etc. Toate aceste, în opinia ministrului, ar trebui să însemne producţie de energie la un preţ mai mic.

Oprea a mai spus că, în contextul reindustrializării, extrem de importante sunt gazele din Marea Neagră. „Deja am devenit principalul furnizor de gaze din Uniunea Europeană. Asta înseamnă un avantaj competitiv dacă împreună, mediul de afaceri şi Guvernul României, facem acele politici publice de sprijinire a investiţiilor în companiile care pot aduce valoarea adăugată gazului din Marea Neagră”, a explicat oficialul român.

Tradiţia României în industria de petrol şi gaze, al treilea element din mixul energetic, este la fel de importantă şi în privinţa tehnologiei de stocare a carbonului. „Şi geologia ne este prietenă astăzi, poate să stocheze carbon. Sunt costuri foarte mari, dar este o tehnologie care se dezvoltă”, a precizat Oprea.

Potrivit acestuia, şi schema de ajutor de stat anunţată de premierul Marcel Ciolacu, de un miliard de euro pentru companii, vine în sprijinul ideii de reindustrializare.

„Şi mai avem un lucru de făcut, care înseamnă forţa de muncă calificată. Şi aici sunt peste un miliard euro din PNRR şi de la bugetul de stat pentru învăţământul dual”, a menţionat reprezentantul Guvernului, în contextul reindustrializării. El a dat ca exemple de bună practică Braşovul şi Aradul, dar a admis că sunt şi zone „unde mai avem încă de învăţat”. „Va trebui probabil să facem o discuţie între mediul de afaceri, Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei. O discuţie foarte serioasă despre învăţământul dual, cu exemplele de bună practică din România care funcţionează astăzi şi cu locurile unde putem învăţa mai mult pentru a aduce această experienţă”, a mai afirmat Oprea.

În opinia ministrului, reindustrializarea „depinde de guvern, dar depinde în aceeaşi măsură şi de capitalul românesc, de antreprenorii din România, de felul în care vom ştii să creăm ecosistemul, felul în care IMM-urile vor fi angrenate împreună cu marii jucători din piaţă, de cum vom şti să creăm clustere”.

Ziarul Financiar a organizat luni evenimentul „Cele mai dinamice companii din România: Keep growing!”. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă