Parlamentarii Ucrainei s-au pronunțat în cazul demisiilor a cinci miniștri ai guvernului, printre care și Dmitro Kuleba. Nu au fost prezentate motivele

4 septembrie 2024, 09:06 (actualizat 4 septembrie 2024, 21:26)

Parlamentarii Ucrainei s-au pronunțat astăzi în cazul demisiilor a cinci miniștri ai guvernului și a șefului fondului proprietății de stat. Cel mai important nume de pe lista demisionarilor este al ministrului de Externe, Dmitro Kuleba, La ședința parlamentului au fost doar doi miniștri demisionari, cel al Justiției și cel al Industriei Strategice. Nu au fost prezentate motive pentru aceste demisii.

Ministrul de Externe Dmitro Kuleba și-a prezentat demisia din funcție, a anunțat președintele parlamentului Ucrainei. Decizia lui Kuleba are loc pe fondul unei ample remanieri guvernamentale, anunțat deja de liderului grupului parlamentar al partidului lui Volodimir Zelenski. Kuleba a fost unul dintre cei mai vizibili miniștri ai Ucrainei, după invazia rusească din 2022, și s-a implicat în eforturile Kievului de a mobiliza aliații occidentali.

Dmitro Kuleba, fost ministru de Externe al Ucrainei, iulie 2024: Sunt întotdeauna încântat să vă văd şi vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp. Suntem la câteva ore de începutul summitului NATO şi la câteva ore de la atacul mârşav cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv asupra unuia dintre cele mai importante spitale de copii din ţară.

În presa de la Kiev au apărut informații privind o posibilă schimbare din funcție a lui Kuleba încă de anul trecut, însă ministrul a rămas în post.

Dmitro Kuleba, fost ministru de Externe al Ucrainei, aprilie 2024: Viitorul Europei se decide în Ucraina. Viitorul Orientului Mijlociu se decide în Israel. Iar viitorul Ordinii Mondiale este decis în ambele locuri.

Pe lângă Kuleba, au mai demisionat și ministrul pentru industria strategică, responsabil cu producția de armament din Ucraina, ministrul Justieiti, cel al mediului dar și alți oficiali ucraineni.

Denis Maliuska, ministrul demisionar al Justiţiei: Am eliminat corupţia din administraţie. Am pus lucrurile în ordine în întreprinderile de stat. Am dat teren agricol fondului proprietăţii de stat. Am restabilit ordinea.

Deputații ucraineni au aplaudat discursul ministrului Justiției, după care au acceptat demisia acestuia.

–––––––––––––––––––

Rada Supremă a Ucrainei a primit o scrisoare de demisie din partea ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunțat instituția într-un mesaj pe Telegram.

Demisia va fi examinată în cadrul uneia dintre următoarele sesiuni plenare.

În calitate de ministru de externe din 2020, Kuleba a fost în fruntea eforturilor Ucrainei de a-și angaja aliații internaționali și de a asigura noi parteneriate de la începutul războiului la scară largă.

În urma zvonurilor anterioare privind demiterea sa în august 2023, Kuleba a declarat la televiziunea națională că nu este îngrijorat de această posibilitate.

„Lucrez, niciun loc de muncă nu este permanent și sunt complet calm în legătură cu totul”, a spus el.

„Am spus de la început că voi pleca în două circumstanțe: prima este dacă președintele îmi cere să o fac. A doua este dacă intru într-o contradicție fundamentală cu politica externă și nu consider că este posibil să lucrez cu ea”, a adăugat Kuleba.

La 3 septembrie, Ukrainska Pravda a raportat, citând surse anonime, că Kuleba va fi demis și că înlocuitorul său este încă în curs de examinare. Candidatul cel mai probabil pentru preluarea funcției ar fi ministrul adjunct de externe Andrii Sybiha, au declarat sursele.

Marţi, cel puţin şase responsabili politici ucraineni, printre care miniştri, şi-au prezentat demisia, iar un consilier prezidenţial a fost demis înainte de anunţul unei remanieri majore a guvernului după doi ani şi jumătate de război, notează AFP.

„Aşa cum am promis, se poate aştepta o remaniere majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi”, a scris pe Telegram David Arahamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ, Slujitorul Poporului.

Preşedintele Zelenski a făcut mai multe remanieri de la începutul războiului, demiţându-l pe ministrul apărării în septembrie după scandaluri de corupţie şi înlocuindu-l pe şeful de stat major al armatei după unele eşecuri pe câmpul de luptă.

Primul său mandat prezidenţial, care a început în 2019, a expirat în mai, dar a rămas în funcţie în conformitate cu legea marţială în vigoare de la invazia rusă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite