Ministrul austriac de Interne se opune intrării în Schengen a României, Bulgariei și Croației
Publicația Kurier publică o declarație a ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, în opinia căruia spațiul Shengen nu este funcțional și prin urmare se opune unui sistem care nu funcționează. Ministrul austriac lasă să se înțeleagă că opoziția să vizează inclusiv Croația, care până la anunțul acesta avea asigurată intrarea în spațiul de liberă circulație de la dată de 1 ianuarie 2023.
Informația apare în contextul în care publicația Capital din Bulgaria scrie că Olanda ar fi dispusă la un compromis în cazul României pentru a o admite în spațiul Schengen alături de Croația, însă în privința Bulgariei ar urma să își păstreze poziția negativă, ceea ce în opinia jurnaliștilor de la Sofia ar fi o umilire politică foarte gravă pentru Bulgaria. De-a lungul anilor, cele două țări au fost tratate că un binom de Bruxelles, începând cu aderarea și continuând cu Mecanismul de Cooperare și Verificare de care Bulgaria a scăpat acum un an. Acum Bularia este cea care este în dificultate, după cum a explicat pentru TVR corespondență televiziunii publice bulgare de la Bruxelles.
”Bulgaria este în mijlocul unei crize politice, am avut patru rânduri de alegeri în ultimul an și jumătate. Cred că în ultimii ani cele două țări s-au mișcat împreună. Uneori Bulgaria a fost uneori înainte, alte ori în urmă. Acum suntem într-o situație în care Bulgaria este într-o pasă proastă în comparație cu România pentru că, așa cum am spus, nu avem guvern, e criză politică”, a declarat Desislava Apostolova, corespondent BNT la Bruxelles.
Scenariul de decuplare a Bulgariei de România în dosarul Schengen se discuta în aceste zile la Bruxelles.
Decuplarea Bulgariei de România ar fi un semnal politic negativ pentru vecinii de la sud de Dunăre, dar și un non sens economic, întrucât cele două țări trebuie să facă legatura cu Grecia pentru un Spațiu Schengen fără sincope. De asemenea, o astfel de izolare a Bulgariei în afară zonei euro, în care așteaptă să între de doi ani și a Spațiului Schengen ar stimula curentele eurosceptice și filoruse foarte prezente în această țară. De aceea, interesul nostru comun este ca cele două țări să între în același timp în spațiul Schengen fie și cu condiționalități.