Miniştrii Cabinetului Grindeanu au fost audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament

4 ianuarie 2017, 08:15

Cei 26 de miniştri propuşi în viitorul Cabinet Grindeanu au fost audiaţi, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament. După audieri, premierul desemnat Sorin Grindeanu va prezenta în plen programul de guvernare şi lista guvernului. Urmează dezbateri şi, apoi, votul de încredere în Parlament.

Guvernul Grindeanu cere votul de încredere Parlamentului. Urmează depunerea jurământului la Palatul Cotroceni

ORA 14:15 Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii, a primit aviz favorabil în comisii.

„După Legea Bugetului, imediat vom începe să reluăm discuțiile cu sindicatele pe Legea salarizării. Am văzut și proiectul de lege pe care l-a publicat Ministerul Muncii în urmă cu câteva zile. Este un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei în următorii 6 ani. Acesta în proiectul de lege al tehnocraților. Noi vrem să mergem pe proiectul de lege al doamnei ministru Rovana Plumb unde era un impact de 42 de miliarde de lei în patru ani”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Şi Florin Iordache a fost avizat favorabil pentru funcția de ministru al Justiției.

ORA 14:10 Viorel Ștefan, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice.

„Mizăm pe susţinerea ritmului de creştere economică. Este unul ambiţios: 5,5%, în medie. Ultima prognoză a FMI dă o perspectivă de creştere pe 2016 de 5%. Confirmarea creşterii economice de 5%, sigur, se va reflecta într-un plus de resurse la bugetul de stat. A doua resursă nevalorificată, din păcate, în 2016 sunt fondurile europene”, a declarat Viorel Ştefan, după audierile din comisii.

Şi Gabriel Petrea a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Dialogului Social.

ORA 14:00 Audierile au decurs pe bandă rulantă. Aproape toţi miniştri au fost validaţi. În şase ore, 26 de miniştri, a transmis corespondentul TVR Diana Dumitraşcu de la Parlament, pentru Telejurnal.

ORA 13:41 Graţiela Gavrilescu, propusă ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a primit aviz favorabil în comisii.

ORA 13:11 Florian Bodog, propus ministru al Sănătăţii, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate. „Toate spitalele judeţene trebuie să aibă capacitatea de a trata arşi. Voi face o inventariere a unităţilor de tratament din ţară. Voi continua toate proiectele bune începute de către miniştrii anteriori”, a declarat Florian Bodog, la ieşirea de la audieri.

Florian Bodog este în centrul unui scandal privind dreptul său de a conduce doctorate. El a făcut câteva precizări la ieşirea de la audieri: „În luna octombrie, mi s-a retras conducerea de doctorat. Această decizie a Ministerului eu am considerat-o nelegală şi am atacat-o în justiţie la Curtea de Apel Oradea (…) Teza mea de doctorat a fost depusă în trei exemplare, se găseşte la Biblioteca Naţională. Teza mea de doctorat nu a fost niciodată contestată de nimeni. Nu am fost niciodată acuzat de plagiat”.

Şi Pavel Năstase, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a fost avizat favorabil în comisii.

ORA 13:05 Petre Daea, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, avizat favorabil în comisiile de specialitate.

ORA 13:00 Până în acest moment, 18 miniştri au aviz favorabil, a transmis Telejurnalul.

ORA 12:45 Sevil Shhaideh, propusă pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, a primit aviz favorabil în comisii. Sevil Shhaideh va ocupa şi funcţia de viceprim-ministru în Cabinetul Grindeanu, din partea PSD, alături de Daniel Constantin, vicepremier din partea ALDE.

„A fost o audiere profesională. Am primit aviz pozitiv. Mergem la treabă. Asigurarea surselor de finanțare pentru autoritățile locale, infrastructura locală, programul național de dezvoltare locală și fondurile europene sunt prioritățile Ministerului Dezvoltării”, a declarat Sevil Shhaideh, la ieşirea de la audieri.

ORA 12:16 Şerban Valeca, propus ministru al Cercetării, a primit aviz favorabil.

ORA 11:54 Adriana Petcu, propusă pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate.

„Până acum atributul concesionării a fost al Ministerului Mediului, Administrația Națională Apele Române putând face doar închiriere. Vreau să dezvolt o metodologie pentru concesionare, să deblocăm această situație în cel mai scurt timp”, a declarat Adriana Petcu.

ORA 11:48 Ionuţ Vulpescu, propus ministru al Culturii, a trecut de comisiile de specialitate din Parlament.

ORA 11:44 Marius Dunca, propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil în comisii.

„Îmi propun să ofer respect sportului românesc și recunoștință și onoare sportivilor. Pentru aceasta trebuie să implicăm toate ministerele și de aceea vom institui Consiliul Național al Mișcării Sportive din România”, a spus Marius Dunca.

ORA 11:39 Daniel Constantin, propus pentru funcţia de ministru al Mediului, a primit aviz favorabil. El va ocupa şi funcţia de vicepremier în Guvernul Grindeanu din partea ALDE, alături de Sevil Shhaideh, propusă vicepremier din partea PSD.

„Voi începe pragmatic cu problemele cele mai mari, și anume procedurile de infringement pe care Comisia Europeană le-a declanșat față de România. Vorbim despre 8 proceduri, dintre care 3 pentru zona deșeurilor, una pentru industria mare, 3 pentru biodiversitate (situri contaminate etc.) și una pe calitatea aerului. Aceste proceduri de infringement sunt în diverse faze la nivelul Comisiei Europene”, a declarat Daniel Constantin.

ORA 11:35 Augustin Jianu, propus ministru al Comunicaţiilor, a primit avizul comisiilor de specialitate.

„Prioritățile mele pentru acest mandat se referă la cadrul național de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambițios pentru a avea toate taxele și orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online”, a spus Augustin Jianu.

ORA 10:56 Gabriel Leş, propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. Şi audierea lui a avut loc cu uşile închise, după cea a Carmei Dan – propusă pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

În perspectiva celor 2% este nevoie pentru înzestrarea Armatei vizavi de proiectele majore. În acest moment, suntem beneficiari ai securităţii date de NATO. Trebuie să fim şi furnizori”, a spus Gabriel Leş, la ieşirea de la audieri.

Gabriel Leş a adăugat că România are nevoie de achiziționarea unei noi escadrile de avioane de luptă F-16. „Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. Este nevoie, o escadrilă de 12 avioane nu este suficient să creăm acea capabilitate de care avem nevoie”, a susținut ministrul propus pentru Apărare.

ORA 10:37 Răzvan Cuc, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a primit avizul comisiilor de specialitate.

„Trebuie revizuită legislaţia în domeniul achiziţiilor publice privind infrastructura. Sunt proceduri foarte grele. Nu promit niciun kilometru de autostradă. Veţi vedea conform programului de guvernare”, a declarat Răzvan Cuc, la ieşirea de la audieri.

Zece miniştri din 26 au trecut de comisiile de specialitate din Parlament până la această oră. Audierile candidaţilor pentru funcţia de ministru în noul Guvern sunt programate până la ora 14:00.

ORA 10:29 Carmen Dan, propusă pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz favorabil. Audierea a avut loc cu uşile închise. Este primul ministru de Interne femeie din istoria României.

„Ne confruntăm cu o problemă de subdimensiune a personalului. Anul acesta ne-am confruntat cu o ieşire masivă din sistem, de aproximativ 12.000”, a declarat Carmen Dan, la ieşirea de la audieri.

ORA 10:00 Mircea Dobre, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a primit aviz favorabil.

„Autoritatea Naţională a Turismului se va desfiinţa şi se va înfiinţa Ministerul Turismului”, a anunţat Mircea Dobre, la ieşirea de la audieri.

Şi Andreea Păstârnac, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a trecut de comisiile de specialitate.

Opt miniştri au trecut de votul comisiilor de specialitate până la această oră.

ORA 09:40 Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe din partea ALDE, a primit aviz pozitiv. Este cel mai vârstnic ministru din Cabinetul Grindeanu.

Până la această oră, au primit aviz favorabil şase candidaţi pentru funcţia de ministru

ORA 09:33 Ana Birchall, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, şi Florin Jianu, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate.

ORA 09:24 Toma Petcu, propus ministru al Energiei din partea ALDE, a primit avizul comisiilor.

ORA 09:00 Ediţie Specială pe TVR1. Continuă audierile miniştrilor propuşi în Cabinetul Grindeanu.

ORA 08:59 Mihaela Toader, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament.

ORA 08:38 Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei, a trecut de comisiile de specialitate

ORA 08:15 A început audierea miniştrilor din viitorul cabinet Grindeanu în comisiile de specialitate din Parlament. Cei 26 de potenţiali miniştri vor răspunde până la ora 14:00 la întrebările senatorilor şi deputaţilor.

Cabinetul Grindeanu, surprize şi controverse. Lista miniştrilor cuprinde nume cunoscute, dar şi începători

Vot de încredere în Parlament, după ora 15:00

De la ora 15:00, premierul desemnat Sorin Grindeanu va prezenta în plen programul de guvernare şi lista guvernului. Urmează dezbateri şi, apoi, votul de încredere în Parlament.

Pentru ca noul Guvern să se întrunească, miercuri seară, în prima sa şedinţă de lucru, de la ora 21:00, mai este nevoie de depunerea jurământului de credinţă la Palatul Cotroceni, iar Administraţia Prezidenţială şi-a dat acordul, de principiu, pentru organizarea ceremoniei, la ora 20:00.

Lista completă a Cabinetului Grindeanu:

  1. Ministerul Dezvoltării: Sevil Shhaideh, viceprim-ministru
  2. Ministerul Mediului – Daniel Constantin, viceprim-ministru (ALDE)
  3. Ministerul Economiei: Alexandru Petrescu
  4. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: Florin Nicolae Jianu
  5. Ministerul Finanţelor: Viorel Ştefan
  6. Ministerul Comunicaţiilor: Augustin Jianu
  7. Ministerul Transporturilor: Răzvan Alexandru Cuc
  8. Ministerul Energiei: Toma Petcu (ALDE)
  9. Ministerul Afacerilor Interne: Carmen Daniela Dan
  10. Ministerul de Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)
  11. Ministerul Apărării: Gabriel Beniamin Leş
  12. Ministerul Justiţiei: Florin Iordache
  13. Ministerul Agriculturii: Petre Daea
  14. Ministerul Apelor şi Pădurilor: Adriana Petcu
  15. Ministerul Turismului: Mircea Titus Dobre
  16. Ministerul Sănătăţii: Florian Dorel Bodog
  17. Ministerul Muncii: Lia Olguţa Vasilescu
  18. Ministerul Dialogului Social: Gabriel Petrea
  19. Ministerul Educaţiei: Pavel Năstase
  20. Ministerul Culturii: Ionuţ Vulpescu
  21. Ministerul Cercetării: Şerban Constantin Valeca
  22. Ministerul Tineretului: Marius Alexandru Dunca
  23. Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul: Graţiela Gavrilescu (ALDE)
  24. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac
  25. Ministru delegat pentru fonduri europene: Mihaela Virginia Toader
  26. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite