Ministerul rus de Externe, despre acordul de securitate dintre UE și Republica Moldova: Uniunea Europeană, o anexă a NATO

24 mai 2024, 10:58 (actualizat 24 mai 2024, 10:59)

Acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană agită spiritele la Moscova.

Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de această decizie spunând că Uniunea Europeană s-a transformat într-o anexă a NATO. Este doar o modalitate de a atrage Republica Moldova spre NATO şi de a militariza ţara, a mai spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Parteneriatul de securitate dintre ţara vecină şi UE a fost semnat marţi, iar prin acesta, Chişinărul speră să adere la blocul comunitar în următorii 6 ani. De altfel, este şi primul acord de acest gen semnat vreodată.

Analiză TVR Moldova. Parteneriatul de Securitate și Apărare Republica Moldova – UE, un pas spre integrarea graduală

Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat ieri, la Bruxelles, va ajuta Chişinăul în mai multe domenii, iar cetățenii R. Moldova trebuie să înțeleagă că UE nu își dorește să intervină sub nicio formă militar în R. Moldova, securitatea europeană înseamnă prosperitate, beneficii, reziliență. Semnarea acestui parteneriat reprezintă încă un pas spre integrarea graduală în UE. Opiniile au fost în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Documentul a fost semnat de către premierul Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Acesta prevede sprijin pentru consolidarea rezilienței, combaterea dezinformării, securitatea cibernetică, consolidarea sectorul apărării, gestionarea crizelor și managementul integrat al frontierelor.

Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău, adăugând că astfel va fi sporită alinierea Republicii Moldova la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite