Grevă la Finanțe, ziua a doua. Ministerul și sindicaliștii au încheiat un memorandum. Până la 21 august, va fi elaborat proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată
Angajaţii din administraţiile financiare din mai multe oraşe au întrerupt astăzi lucrul. Este a doua zi în care protestează, nemulţumiţi că prin aplicarea măsurilor de ajustare bugetară vor primi salarii mai mici. Sindicatele susţin că ar fi pierderi şi de 700 de lei pentru un angajat. Ministrul Marcel Boloş le-a făcut o vizită angajaților din două trezorerii din Capitală şi apoi a avut negocieri cu sindicalişții.
CRAIOVA
La sediul ANAF din Craiova, aproximativ 100 de angajați au ieșit în față instituției să protesteze încă de la ora 9 dimineață. Activitatea cu publicul însă nu a fost întreruptă. Sunt nemulțumiți în principal de faptul că prin aplicarea măsurilor de ajustare bugetară vor pierde o parte din salariu.
Marian Văcaru – președinte, Sed Lex Dolj: Nu suntem împotriva reorganizării ministerului sau a funcțiilor, dar să nu plece acasă oameni pentru că și așa ne-au luat posturile libere. Sistemul este subfinanțat.
CLUJ-NAPOCA
Și la sediul direcției regionale a finanțelor Cluj, angajații au ieșit în curtea instituției să protesteze.
Dorin Modure, președinte, Sindicatul Național Solidaritatea: În urmă aplicării acestei ordonanțe nouă ne-ar scădea salariile în medie cam cu 700 de lei, aia reprezintă peste 10% mult.
Contribuabilii veniți la sediul ANAF au fost derutați de protestul spontan.
IAŞI
Ieșenii care au mers dimineață la Direcția de Finanțe au fost și ei puși în fața protestului angajaților.
Cezar Dănilă, vicepreşedinte Sindicatul Finanţe Publice Iaşi: Este o nemulţumire totală în sistem. Demotivați, un sistem îmbătrânit, incompatibilități similare celor din justiție, dar neremunerate nici într-un fel.
Anca Beteagu, consilier superior la AJFP Iaşi: Suntem în prima linie şi vrem să fim respectăţi, să ni se acorde și drepturi, nu numai îndatoriri și obligații, și vrem să ni se asigure și acel confort psihic că să ne putem face treaba.
Proteste similare au avut loc și în Piatra Neamț, Ploieșți, Galați, Constanța.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a mers să vadă condițiile de lucru de la Trezoreria Bucureșți și la cea a Sectorului 3. Şi-a făcut de mai multe ori semnul crucii când a aflat ce probleme au mai multe angajate.
Marcel Boloș, ministrul de Finanţe: Nu, nu s-a pus problema de disponibilizare, nu s-a pus problema de reducere personal, nu s-a pus problema de concurs. Asigur că nu există această discuție și nu e pusă în discuție această alternativă.
Vasila Marica, preşedintele Alianţei Sindicatelor Sed Lex: N-am cerut majorări de salarii, am cerut ca fiecare salariat din sistemul Ministerului Finațelor dacă are aceeași activitate, aceeași funcție, aceeași vechime să aibă același salariu. Suntem subdimensionați și foarte mulți dintre colegii noștri sunt epuizați. Ba dimptriva trebuei să avem mai mulți angajați la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat la un post de știri că România are cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Iar prin reforma sistemului bugetar va fi redus numărul de șefi din instituții.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşți bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu? Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? 16.000 de ordonatori de credite în România. Nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credite. Nu mai poate continuă România în acest fel.
Dacă ministrul de Finanțe nu va respectă cele stabilite la negocierile cu sindicalişții, pe 22 august va urmă o greva de avartisment în toate instituţiile din domeniul financiar.
Rezultate după negocierile de azi de la sediul Ministerului de Finanțe
„Azi, începând cu orele 13:00, în urma protestelor declanşate de angajaţii din finanţe la nivel naţional, au avut loc discuţii cu ministrul finanţelor, domnul Marcel Boloş, şi reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din Ministerul Finanţelor şi ANAF. Ministerul Finanţelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu şi unităţilor subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparenţă decizională, cele apărute în spaţiul public nefiind asumate”, se arată și într-un comunicat al Sindicatului, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, potrivit sursei citate, până la 21 august, Ministerul Finanţelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătoreşti.
„Ministerul Finanţelor va susţine în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaţionale finanţe în viitoarea lege a salarizării. De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanţe”, precizează sursa citată.
Conform declarațiilor liderului Sed Lex, Vasile Marica s-a obținut ”angajamentul ministrului că nu vor fi disponibilizări în cadrul Ministerului Finanțelor. Noi nu am cerut majorări salariale. Noi am cerut ca fiecare salariat din sistemul Ministerului Finanțelor, dacă are aceeași activitate, aceeași funcție, aceeași vechime să aibă același salariu. La muncă egală dăm salariu egal.”
”Vom vedea dacă în 22 august vom mai avea proteste. L-am anunțat pe domnul ministru că în 22, dacă nu se ține de acest protocol, vor fi proteste.”
Nu se știe încă dacă săptămâna viitoare angajații de la Finanțe se vor întoarce a muncă:
Liviu Toader, președintele Sindicatului național din Finanțe: Asta nu putem noi să garantăm, întrucât aceste proteste sunt protestele angajaților și n-au nicio legătură cu organizarea sindicală.
Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi proteste spontane, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.