Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană discută la Bruxelles despre creșterea asistenței militare pentru Ucraina. România sprijină un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei
Rusia se pregatește pentru un război pe termen lung, iar UE trebuie să confirme că sprijină ferm Ucraina cât timp va fi necesar. Ca atare este necesară finalizarea unui pachet cuprinzător pentru Ucraina, care să fie adoptat cu ocazia Consiliului European din decembrie 2023, afirmă ministrul român de Externe Luminița Odobescu.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe: Acest pachet ar trebui să includă un acord din partea Uniunii Europene în ceea ce privește propunerea Comisiei Europene privind facilitatea UE pentru Ucraina, în valoarea de 50 de miliarde de euro, precum și o anvelopă dedicată prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, în jur de 20 de miliarde de euro. Să menținem presiunea asupra Rusiei și am subliniat sprijinul României pentru adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni înainte de finalul acestui an.
UE se confruntă cu provocări legate de aspecte ale ajutorului militar pentru Ucraina. Spre exemplu îndeplinirea obiectivului de a furniza 1 milion de obuze de artilerie și rachete până în martie anul viitor.
În plus, Ungaria menține blocajul privind plata tranșei de ajutor militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace până când Kievul nu va oferi garanții că o bancă maghiară nu va fi trecută pe lista neagră a sponsorilor de război, a precizat Budapesta.
Mai multe guverne au subliniat că ajutorul militar pe termen lung al blocului comunitar trebuie să fie coordonat cu pachetele de securitate pe care țările le negociază individual cu Kievul. Spre exemplu, Franța antrenează în acest an 7.000 de soldați ucraineni, unii în Polonia, alții în baze franceze, ca parte a misiunii de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina.