Duminică 29 iunie 2025 | București 19˚C / Senin

Min. Apărării, Mihai Fifor: Baza de la Deveselu, „cu rachete balistice”. Fifor, precizare ulterioară: „E puţin probabil ca ministrul Apărării să nu cunoască ce avem la Deveselu”

1 august 2018, 13:19

Ministrul Apărării a făcut declarația controversată într-o emisiune în care vorbea despre modul în care România își întărește capacitățile militare cu ajutorul aliatului strategic SUA.

Mihai Fifor, ministrul Apărării: „Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?”.

Mihai Fifor a revenit și a recunoscut că a fost doar o greșeală de exprimare.

Eu am vrut să spun un lucru cât se poate de clar, anume că baza de la Deveselu, care se ocupă cu interceptarea rachetelor balistice, este un lucru care desigur că nu convine în mare măsură. Asta am vrut eu să spun şi, din păcate, văd că se rostogoleşte un lucru total neadevărat. E foarte puţin probabil ca ministrul Apărării să nu cunoască ce avem la baza de la Deveselu„.

În condițiile în care, în ultimii ani, Rusia a acuzat România că scutul de la Deveselu nu este o măsură defensivă, analiștii militari au taxat și ei gafa ministrului Apărării.

„Nu cred că ar trebui să facem astfel de declaraţii, care în primul rând că nu sunt adevărate şi, în al doilea rând, care nu pot decât să-i irite pe adversarii noştri.  Deci nu este vorba despre niciun obiectiv militar cu rachete balistice, e pur şi simplu un scut defensiv”, a subliniat Decebal Ilina, fost șef al Informațiilor Militare.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost construit de americani și a fost introdus ulterior în sistemul defensiv al NATO.

Construcția bazei a costat peste 400 de milioane de dolari. Anual, pentru operarea scutului sunt alocate alte 20 de milioane.

Scutul de la Deveselu are 3 baterii cu 24 de interceptori sm3. Aceștia pot anihila la viteze foarte mari rachetele de croazieră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite