Mii de atacuri informatice, simulate de NATO în România

14 mai 2025, 19:31

Un conflict precum cel dintre Rusia și Ucraina a fost tema ultimului exercițiu NATO desfășurat la București și axat pe atacuri cibernetice. Experți militari și civili români au dezvăluit care ar fi principalele ținte vizate de agresiuni informatice într-un conflict real care ar viza țara noastră. Una dintre concluziile trase a fost aceea că e nevoie de un nivel standardizat de protecție împotriva hackerilor.

Exercițiul NATO care a avut loc în București a scos în evidență și progrese dar și deficiențe, mai ales din punct de vedere al securității informatice.

Stelian Cristea, director adjunct DNSC: Lecția identificată în exercițiu a fost că trebuie avut un nivel minim de securitate cibernetică stadardizat Pe care noi îl avem! Nu îl avem, dar pentru a ajunge la acel nivel minim de securitate, vine directiva NIS2 transpusă în legislație națională, de a ridica acest nivel de securitate al operatorilor de servicii esențiale naționale.

Șeful echipei române, din care au făcut parte specialiști civili și militari, a explicat ce zone ar fi vulnerabile în față grupărilor de hackeri dirijate și finanțate de statul agresor. De aceea, simulările au vizat apărarea structurilor fără de care țară ar putea fi paralizată.

Col. Sorin Manole, şeful Agenţiei de Apărare Cibernetică din cadrul Mapn: Ne referim la zone esențiale pentru populație, infrastructuri critice precum rețele de energie electrică, rețelele de tratare a apei, rețele de comunicații, 5g, satelitare, rețele militare. E foarte complex și încearcă să se muleze pe realitățile zilei.

Toate aceste structuri importante au fost atacate în Ucraina uneori cu succes și efectele s-au resimțit imediat. Rusia a dezvoltat o întreagă campanie de dezinformare ce a vizat populația civilă din țară invadată. Iar exercițiul NATO a vizat și astfel de situații în care populația trebuie informată.

Mihai Rotariu, manager comunicare DNSC: De exemplu la un moment dat din cauza unui atac cibernetic era posibil să cadă rețeaua electrică Într-un caz real lumea s-ar fi întrebat ce se întâmplă, pentru că nimeni nu i-a anunțat că se va întâmplă o pană de curent și trebuie să liniștești populația, să spui că știi care e problema, să subliniezi că e un atac cibernetic din partea adversarilor tăi.

Peste 300 de experți români și străini din state ale NATO au participat la exercițiul de la București unde au fost simulate 9000 de atacuri informatice complexe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite