Metode de depistarea cancerului, la Centrul de terapii genice și celulare OncoGen din Timișoara

2 octombrie 2019, 11:19

Cercetarea cancerului este de două feluri: cercetarea care vizează diagnosticul precoce în cancer și o cercetare care vizează tratamentele cele mai avansate.

Mamografia ține de imagistică, iar imagistica este greu accesibilă și scumpă.

“Încercăm să dezvoltăm o serie de metode care să facă mai simplu diagnosticul, metode bazate pe recoltarea de sânge” spune dr. Virgil Păunescu.

Prima metodă la care se lucrează este cuantificarea ADN-ului tumoral circulant din sângele periferic. Zece la sută din tumoră, în general, moare zilnic și celulele respective se dezintegrează și eliberează în circulație ADN, iar aparatele sunt capabile să identifice în sângele periferic ADN-ul tumoral și să îl deosebească de ADN-ul celular.

Metoda este foarte scumpă, iar rezultatele nu sunt încă foarte sigure. Deocamdată, singurele rezultate ceva mai bune, se înregistrează în Statele Unite pentru cancerul la plămân, mai spune medicul Păunescu.

Se studiază și alte sisteme, de exemplu, sistemul imun al complexului metabolic, care par să fie sisteme aparent mai puțin legate de un cancer incipient, un fel de semnal amplificat. Sistemul imun se sesizează și dă semnale chiar înaintea ADN-ului tumoral, cel puțin cel pe care îl putem depista cu metode și sensibilități accesibile în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă