Membrii unei secte australiene, găsiți vinovați pentru moartea unei fete de opt ani. Grupul religios credea că Dumnezeu o va vindeca

Paisprezece membri ai unui grup religios australian au fost condamnați pentru uciderea unei fete de opt ani, bolnavă de diabet, care a fost privată de insulină timp de aproape o săptămână. Elizabeth Struhs a murit acasă în 2022, suferind de cetoacidoză diabetică, o afecțiune care provoacă niveluri letale de zahăr în sânge, scrie BBC.
Instanța a aflat că tratamentul lui Elizabeth a fost refuzat deoarece grupul religios, cunoscut sub numele de „Sfinții”, se opunea îngrijirii medicale, crezând că Dumnezeu o va vindeca.
Tatăl ei, Jason Struhs, și liderul grupului, Brendan Stevens, au fost judecați pentru crimă, dar au fost condamnați pentru acuzația mai ușoară de omor prin imprudență. Alți doisprezece membri, inclusiv mama și fratele lui Elizabeth, au fost de asemenea găsiți vinovați de omor prin imprudență. Toți au pledat nevinovați.
Justiția: „A fost îngrijită cu dragoste, dar privată de unica șansă la viață”
Pronunțând verdictul de aproape 500 de pagini miercuri, judecătorul Martin Burns a declarat că, deși era clar că părinții lui Elizabeth și „fiecare membru al bisericii, inclusiv toți ceilalți acuzați”, o adorau, acțiunile lor au dus la moartea ei.
„Nu poate fi pus la îndoială că Elizabeth a fost îngrijită cu dragoste în aproape toate privințele”, a spus el.
„Totuși, din cauza unei convingeri absolute în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu… i s-a refuzat singurul lucru care i-ar fi salvat viața”.
Grupul „Sfinții” nu este afiliat unei biserici oficiale din Australia și are aproximativ douăzeci de membri, provenind din trei familii.
Procesul, desfășurat fără jurați, la Curtea Supremă din Queensland, a început în iulie anul trecut și a durat mai multe luni.
O suferință extremă în ultimele zile de viață
Procurorii au chemat 60 de martori și au descris-o pe Elizabeth ca fiind un copil „inteligent” care a suferit enorm în ultimele sale zile.
„A fost descrisă ca vorbind foarte puțin, având nevoie de ajutor pentru a merge la toaletă și fiind incontinentă”, a spus procurorul Caroline Marco, adăugând că fata a îndurat vărsături, letargie extremă și pierderea conștienței.
În acest timp, membrii sectei s-au rugat și au cântat pentru Elizabeth, în timp ce sănătatea ei se deteriora, ea fiind întinsă pe o saltea în casa familiei din Toowoomba, la aproximativ 125 km vest de Brisbane.
Nimeni nu a chemat un medic, iar autoritățile nu au fost anunțate decât la 36 de ore după moartea fetei, pentru că grupul credea că ea poate fi readusă la viață, a arătat instanța.
Lipsa de remușcări și convingerea în înviere
Cei 14 inculpați, cu vârste cuprinse între 22 și 67 de ani, și-au reprezentat singuri cauza la proces, refuzând asistență juridică sau să își pledeze vinovăția. Instanța a fost nevoită să introducă pledoariile de „nevinovat” în numele lor.
Majoritatea au fost acuzați pentru că fie l-au sfătuit, fie l-au ajutat pe tatăl lui Elizabeth să îi refuze insulina.
Procurorii au susținut că Jason Struhs, în vârstă de 53 de ani, s-a alăturat grupului religios mult mai târziu decât soția sa, Kerrie Struhs, de 49 de ani, și că inițial a fost de acord ca Elizabeth să primească tratament medical.
Ei au argumentat că el și-a schimbat poziția după ce a fost botezat în grup și că, în final, a știut că decizia sa îi va lua viața fiicei.
Când a fost chemat să depună mărturie, Jason Struhs a spus printre lacrimi că el și Elizabeth au decis „împreună” să renunțe la insulină și că încă mai crede că fiica sa va fi înviată.
„Elizabeth doar doarme și o voi vedea din nou”, a declarat el în fața instanței.
Stevens, în vârstă de 63 de ani, a apărat acțiunile grupului ca fiind bazate pe credință și a descris procesul drept un act de „persecuție religioasă”.
El a susținut că grupul avea „dreptul de a crede în cuvântul lui Dumnezeu în totalitate” și că refuzul lor de a pleda a venit din convingerea că „nu au intenția de a lupta” împotriva cazului în fața legii.
Un trecut marcat de neglijență și convingeri religioase extreme
Sora lui Elizabeth, Jayde Struhs, a declarat în proces că a părăsit secta și și-a fugit de acasă la 16 ani, după ce a recunoscut că este gay, și de atunci nu mai are legături cu familia.
Ea și alți martori au descris grupul ca fiind din ce în ce mai radicalizat, cu opinii stricte care includeau respingerea sistemului medical și convingerea că atât Crăciunul, cât și Paștele sunt sărbători „păgâne” sau necredincioase.
De asemenea, instanța a auzit că viața lui Elizabeth fusese pusă în pericol și în 2019, când a ajuns la spital în comă diabetică, cântărind doar 15 kg.
Atunci i s-a diagnosticat diabet de tip 1, iar familia ei a fost informată că avea nevoie zilnic de injecții cu insulină.
Ambii părinți au fost acuzați în acel incident – însă Jason Struhs a depus mărturie împotriva soției sale și a primit o pedeapsă mai ușoară.
La acea vreme, el a spus că soția sa, membră a sectei de ani de zile, nu credea în tratamentele medicale pentru copii din motive religioase și și-a exprimat regretul că „și-a dezamăgit fiica”.
Inițial, el a ajutat-o să primească insulină în timp ce soția sa era în închisoare, dar mai târziu a cedat presiunilor grupului și a încetat să-i mai administreze tratamentul.
Verdictul final: toți vinovați de omor prin imprudență
Judecătorul Burns a spus că Jason Struhs și Stevens nu au putut fi condamnați pentru crimă, deoarece procurorii nu au dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi au intenționat să ucidă sau să-i cauzeze răni grave lui Elizabeth.
Cu toate acestea, toți cei 14 inculpați au fost găsiți vinovați de omor prin imprudență, deoarece au fost implicați în decizii care au dus la moartea fetei.
Într-o declarație dată în fața instanței, Jayde Struhs a spus că, deși este mulțumită de verdict, consideră că „sistemul a eșuat” în protejarea surorii sale.
„Suntem aici astăzi doar pentru că nu s-a făcut mai mult la timp pentru a o proteja și a o scoate dintr-o situație extrem de periculoasă în propria casă.”
Cei 14 inculpați urmează să fie condamnați luna viitoare.