Medicamentele expirate pot fi duse la orice spital, public sau privat. La fiecare unitate spitalicească vor exista containere speciale pentru colectarea lor

11 aprilie 2024, 14:46 (actualizat 11 aprilie 2024, 14:48)

Autorităţile au explicat clar cum vor fi organizate spaţiile din spitale în care vom duce deşeurile medicamentoase. Astfel, în fiecare spital vom găsi patru recipiente în care să aruncăm medicamentele vechi, tocmai pentru ca ele să fie colectate corect. Ulterior vor fi distruse astfel încât să nu polueze.

Deşeurile medicamentoase vor fi de acum aduse la spital. În fiecare unitate medicală din România, fie că este publică sau privată, vor exista containere speciale pentru medicamentele fie expirate, fie pe care cetățenii nu le mai folosesc. Aceste zone vor fi amplasate astfel încât cetățenii să aibă acces cât mai ușor la ele şi vor fi tot timpul supravegheate.

Deşi legea a intrat în vigoare la începutul anului, abia acum a fost explicat clar modul în care trebuie să se organizeze aceste zone de colectare în spitale.

Patru recipiente pentru medicamente diferite

Vor exista patru recipiente diferite. Unul este pentru medicamente citotoxice şi citostatice, al doilea pentru alte medicamente, al treilea pentru deșeuri lichide sau aflate în fiole şi seringi şi ultimul pentru recipiente sub presiune. Sunt din carton sau plastic, cu saci de polietilenă, pentru a nu permite scurgerea de lichid.

La institutul Matei Balş, zona de colectare a medicamentelor expirate a fost amenajată de acum două săptămâni. Aceste medicamente, în acest fel au un circuit corect în aşa fel încât ele să fie distruse în mod oficial, la un moment dat.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș: Este procedura oficială, aceste medicamente își urmează cursul. Exact ce se întâmplă cu medicamentele care din spital merg mai departe, la fel se întâmplă și aici. Diferența este că oamenii nu mai aruncă medicamente.

Studiile făcute în toată lumea spun clar că substanțele din medicamentele aruncate şi nedistruse corespunzător sunt o ameninţare globală pentru sănătate şi mediu.

Se estimează că la noi în ţară aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în canalizări.

Teodora Ghenciu, fondatoare eEco.ro: Medicamentele expirate sunt considerate deşeuri periculoase pentru că dacă nu sunt aruncate aşa cum trebuie, substanţele pe care le conţin nu pot fi absorbite de natură, de plante, de ape, de râuri, toate substanţele astea se întorc la noi.

Potrivit legii, pe ambalajele medicamentelor trebuie menţionat vizibil şi uşor de citit că medicamentele expirate şi neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite