McDonald’s, Taco Bell și Walmart, printre cei criticați pentru folosirea excesivă a antibioticelor în carnea de vită. Cum ne afectează
Fermele care produc carne de vită pentru firmele de ambalare a cărnii Cargill, JBS și Green Bay riscă sănătatea publică prin faptul că încă folosesc antibiotice clasificate ca fiind „de cea mai mare prioritate și importanță critică” pentru sănătatea umană (HP-CIA), arată înregistrări guvernamentale americane nepublicate obținute de Biroul pentru Jurnalism de Investigație și de The Guardian.
Astfel de medicamente sunt atât de esențiale pentru medicina umană încât utilizarea lor în creșterea animalelor ar trebui oprită, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acesteia, HP-CIA-urile sunt adesea ultima linie sau unul dintre tratamentele limitate disponibile pentru infecțiile bacteriene grave la om. Utilizarea excesivă a acestor antibiotice înseamnă că acestea pot deveni mai puțin eficiente.
„Utilizarea excesivă și nechibzuită a antibioticelor importante din punct de vedere medical în fermele industriale contribuie în mare măsură la această amenințare mortală la adresa sănătății publice”, a declarat Cory Booker, un senator american care a pledat pentru controale mai stricte privind modul în care pot fi utilizate antibioticele în producția alimentară. „Giganții din industria agroalimentară au construit un sistem care depinde de această utilizare abuzivă a antibioticelor pentru a-și maximiza profiturile, fără a ține cont de daunele grave pe care le provoacă”.
În SUA există o interdicție privind utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii, care este în vigoare din 2017. Mulți crescători de bovine încă folosesc în mod obișnuit antibiotice, adesea timp de luni întregi. Utilizarea lor – și utilizarea excesivă – riscă să permită bacteriilor să dezvolte rezistență, ceea ce înseamnă că medicamentele nu mai funcționează.
Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aceasta este responsabilă de peste 35 000 de decese în SUA în fiecare an și de 1,3 milioane la nivel mondial.
În ciuda riscurilor, reziduurile a numeroase HP-CIA și a altor antibiotice au fost prezente în multe dintre lanțurile de aprovizionare cu carne de vită din SUA între 2017 și 2022, au arătat testele efectuate de Serviciul de inspecție și siguranță alimentară (FSIS), parte a Departamentului american al Agriculturii (USDA).
O analiză a datelor referitoare la 10 dintre cei mai mari ambalatori de carne, realizată de Bureau și Guardian, a arătat că toți aveau cel puțin un HP-CIA în uz la una sau mai multe ferme care le aprovizionau abatoarele. S-a constatat că mai multe dintre acestea aveau până la șapte HP-CIA-uri separate în uz.
McDonald’s a evitat în repetate rânduri apelurile prin care i se cerea să stabilească obiective de reducere a utilizării antibioticelor de către fermierii care îi furnizează carne de vită, potrivit lui Matt Wellington de la US Public Interest Group, una dintre organizațiile care a exercitat presiuni asupra companiilor de fast-food cu privire la utilizarea antibioticelor. În 2018, McDonald’s a fost lăudată pentru că s-a angajat să stabilească obiective. Dar, patru ani mai târziu, s-au făcut puține progrese.
„McDonald’s pare că și-a abandonat angajamentul de a stabili obiective concrete pentru reducerea utilizării antibioticelor în masivul său lanț de aprovizionare cu carne de vită”, a declarat Wellington. „Este o lovitură majoră pentru capacitatea noastră de a păstra medicamentele care salvează vieți și reprezintă un exemplu negativ pentru restul industriei”.
Taco Bell a declarat Biroului că și-a actualizat standardele privind carnea de vită proaspătă în 2019 „pentru a le cere furnizorilor săi din SUA și Canada să limiteze cu 25%, până în 2025, antibioticele importante pentru sănătatea umană în lanțurile de aprovizionare cu carne de vită”.
Walmart, Kroger și Wendy’s nu au răspuns la o solicitare de comentarii. McDonald’s a direcționat Biroul către declarația sa online privind antibioticele.
Răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente în mediul înconjurător reprezintă o provocare uriașă pentru sănătatea publică.
„Se creează un ciclu neîncetat de escaladare”, a declarat Dr. Sameer Patel, specialist în boli infecțioase la spitalul pentru copii Lurie din Chicago. „Trebuie să folosești antibiotice mai puternice pentru că nu vrei ca un pacient să se îmbolnăvească și mai mult și să moară. Și apoi folosești acele antibiotice mai puternice și, în cele din urmă, se ajunge la rezistență la acestea”.
Datele USDA relevă faptul că reziduuri de ceftiofur, un antibiotic, au fost găsite în carnea de vită furnizată marilor lanțuri de fast-food și în magazinele alimentare. Ceftiofur este un medicament popular pentru utilizarea la bovinele crescute în ferme de îngrășare, pentru că este eficient împotriva unei game largi de bacterii și pentru că fermierii nu trebuie să aștepte prea mult timp pentru a sacrifica bovinele după ce a fost administrat.
Dar există temeri că utilizarea sa în agricultură determină rezistența la antibioticele folosite pentru tratarea infecțiilor la oameni.
Dr. Sameer Patel își amintește un caz neobișnuit, în urmă cu câteva decenii, al unui nou-născut cu o infecție severă rezistentă la cefalosporine din a treia generație, clasa de antibiotice din care face parte ceftiofur. „În zilele noastre, văd mulți copii mici care au rezistență la cefalosporine din a treia generație… nu mai este surprinzător”, a spus el.
Nu există nicio interdicție privind utilizarea antibioticelor pentru tratament sau pentru a preveni bolile, deși fermierii au nevoie acum de o rețetă veterinară pentru multe antibiotice importante din punct de vedere medical, care înainte erau disponibile fără prescripție medicală și adăugate în apă și furaje.
Sursa: The Guardian