Vineri 11 aprilie 2025 | București 3˚C / Mai mult noros

Matei Gheboianu, despre Georgescu: Pare un personaj care are mesaje multiple pentru publicuri diferite, neavând în spate o ideologie foarte clară

3 martie 2025, 21:01 (actualizat 3 martie 2025, 21:02)

Călin Georgescu a apărut astăzi în fața judecătorilor pentru a contesta măsura controlului judiciar. Instanța nu a luat însă o decizie pentru că avocații apărării au cerut o amânare pentru a studia dosarul.

Procurorii i-au impus control judiciar lui Georgescu pentru mai multe acuzaţii legate de instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, legături cu grupări extremiste, gesturi și afirmații extremiste.
Sunt nevinovat. Este un dosar politic”, a susţinut Călin Gorgescu la judecătoria sectorului 1.

Fostul candidat la prezidențiale a refuzat să răspundă însă la întrebările punctuale ale jurnaliștilor.

În dosarul care vizează legăturile lui Călin Georgescu cu organizații considerate extremiste precum și luările de cuvânt cu citate din discursuri ale extremiștilor români interbelici și din cele ale mareșalului Ion Antonescu, fostul candidat la prezidențiale se consideră persecutat, după cum a declarat azi în fata Judecătoriei Sectorului 1.

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidenţiale: ”Sunt nevinovat, e un dosar politic. Eu nu am dosarul. Deci mă duc cu avocații mei, dar nu avem dosarul. În continuare vă spun că e un dosar politic instrumentat, sunt nevinovat. Mergem înainte.”

Deși avocații lui Călinescu au contestat măsură controlului judiciar, azi nu au făcut decât să ceară o amânare pentru a studia dosarul, așa că Georgescu a ieșit repede din clădirea judecătoriei, fără să mai discute cu presa.

A refuzat să răspundă punctual la numeroasele întrebări care i-au fost adresate. După studierea discursurilor, procurorii au stabilit că e vorba de consecvență în ideologia prolegionară.

Specialiștii spun că au identificat și alte nuanțe în discursul public al lui Călin Georgescu.

Matei Gheboianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti: El copiază și din discursul Mareșalui Antonescu și din retorica lui Zelea Codreanu, preia din limbajul național-comunist din anii 70-80. El pare mai degrabă un personaj care are mesaje multiple pentru publicuri diferite, neavând în spate o esență foarte clară, o ideologie foarte clară.”

Dincolo de discurs, procurorii Parchetului General au identificat o organizație cu membri în mai multe județe, organizație care, pe lângă ”propagrea ideologiei legionare, viza și racolarea de noi membri pentru coagularea unui nucleu de extremă dreapta care, în final, să comită violenţe împotriva evreilor, judecătorilor, politicienilor, partidelor politice, străinilor etc pentru a instaura un regim grevat pe principiile naţionalismului extremist. De asemenea, s-a conturat posibilitatea ca o parte dintre membrii acestei grupări să fie foşti militari în rezervă, ce au deţinut grade de ofiţer în diverse instituţii ale statului.”
(sursa document PG)

Faptul că avocații lui Georgescu au contestat măsură controului judiciar la Judecătoria Sectorului 1 a ridicat seme de întrebare privind competență instanței.

Adrian Cuculis, avocat: E clar din structura care se judecă în cazul de față că e vorba doar de aderarea la un grup legionar și nu de alte infracțiuni, în tot cazul dacă s-ar fi discutat de o posibilă necompetență a instanței Judecătoriei sectorului 1 București atunci probabil astăzi am fi avut un termen de declinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite