Măsuri urgente după ce atacurile urșilor s-au înmulțit. Nici primarul din Băile Tușnad nu a scăpat: “A spart geamul termopan de la ușă și a intrat în garaj. A spart tot, a băut, a mâncat, a făcut ravagii”
Un bărbat de 54 de ani din comuna Zagon județul Covasna este cea mai recentă victimă a urșilor în căutare de hrană. Bărbatul se afla într-o grădină de la marginea localității când a fost atacat de o ursoaică însoțită de doi pui. Este al treilea om rănit grav de urşi în ultimele patru zile. În Băile Tușnad, localitate unde prezența urșilor este cotidiană, nici măcarul edilul nu a scapăt de vizita fiarelor pădurii. O ursoaică și trei pui au devastat garajul primarului.
Butyka Zsolt, primarul din Băile Tușnad: „A spart geamul termopan de la ușă și a intrat în garaj. Acolo tot ce a găsit, congelator, mâncăruri, zarzavaturi, inclusiv pălincă. A spart tot, a băut, a mâncat, a făcut ravagii”.
Ministrul Mediului a avut o întălnire cu autoritățile din zonă. Și pregătește un proiect de ordonanță care să permită intervenția în cel mult 24 de ore în cazul atacurilor. Vor fi luate măsuri graduale, de la relocare până la împușcarea urșilor agresivi.
Datele oficiale arată că în Harghita, populaţia de urşi este cu 50% mai mare faţă de anul 2016 şi depăşeşte 2000 de exemplare. Localnicii se tem zilnic pentru viaţa copiilor, dar și că turiștii îi vor ocoli pe viitor.
Karda Robertm, primarul comunei Sândominic, jud. Harghita: „Nici nu poate fi vorba de turism, cum poţi să pleci la o drumeţie prin munţii noştri foarte frumoşi, zonele foarte frumoase, când trebuie să ai teama că în orice moment poate să apară un urs?”
Zilele trecute, sătui să trăiască în teroare, localnicii din Harghita au organizat un protest cerând autorităților soluții urgente.
Reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor sunt de părere că autoritățile trebuie să găsească soluțiile pentru a proteja atât oamenii cât și animalele care își văd habitatul redus pe zi ce trece.
Cristian Papp, reprezentant WWF România: „Din păcate nu există o singură soluție care să rezolve problema. Ar trebui să existe și un management mai bun al deșeurilor. Dacă vorbim de zone în care se cresc animale, aici în mod ideal ar trebui să se implementeze câteva măsuri de prevenție cum ar fi montarea de garduri electrice, respectiv să existe câini specializați. Ar trebui puse niște containere antiurs, adică ursul să nu fie capabil să scoată mâncarea din aceste dispozitive”.
Parlamentul a modificat săptămână trecuta legea vânătorii. Iar victimele atacurilor provocate de urși pot fi despăgubiți de stat.