Măsuri noi pentru stoparea furtului de lemne. Mircea Fechet: Ne pregătim să supraveghem pădurile cu tehnologii avansate

29 ianuarie 2024, 15:14 (actualizat 29 ianuarie 2024, 20:07)

Sistemul prin care se monitorizează traseul lemnului tăiat are puncte vulnerabile, de care profita cei din industria lemnului. Recunosc și oficialii din ministerul Mediului. Sper exemplu, îşi opresc datele mobile sau trec telefoanele pe modul avion astfel încât să nu fie prinşi cu lemnul furat. Autorităţile anunţă că schimbă regulile. Cei care transportă lemne nu vor mai putea să îşi închidă telefoanele în timpul serviciului şi toate maşinile vor avea GPS.

De trei ani, de când există actualul sistem de monitorizare a lemnului au fost emise peste 15 milioane și jumătate de avize de transport. Dar câte s-au făcut pe lângă, ilegale, nu ştie nimeni. Autorităţile recunosc că sistemul are vulnerabilităţi, iar legea este fentată.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Astăzi, există nenumărate situații când utilizatorul își pune telefonul în modul avion, își întrerupe conexiunea de date, își întrerupe conexiunea GPS prefăcându-se că e într-o zonă fără semnal. Ajunge bine merci la locul de destinație, reinstalează aplicaţiile pe telefon, o ia de la capăt și e ca și cum acel transport nu s-ar fi efectuat niciodată.

Ministerul Mediului a pus în consultare publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care aduce îmbunătăţiri sistemului vechi.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Niciun utilizator să nu poată opri intenționat conexiunea de date sau conexiunea GPS pentru a ascunde transporturi ilegale. O altă noutate – vom avea GPS pe toate mașinile care transportă masă lemnoasă în România.

Vlad Radu, manager programe forestiere WWF România: Noi am atras atenția asupra aceste breșe înca de la intrarea în vigoare a SUMAL 2.0. Este nevoie de un SUMAL 3.0 ca să utilizeze tehnologia modernă, care să îi permită analiza automată a datelor declarate în aplicație. (…)

Specialiştii din organizaţiile neguvernamentale cred că furtul de lemne din păduri poate fi stopat prin amprenta digitală a transportului.

Vlad Radu, manager programe forestiere WWF România: Această soluție digitală va elimina posibilitatea realizării transporturilor multiple. Utilizând aceleași documente va elimina și transporturile fictive, pentru că există și așa ceva.

Datele arată că în ultimii doi ani, peste 180.000 de metri cubi de lemn s-ar fi tăiat ilegal. Pabuba depăşeşte suma de 70 de milioane de lei. Și aici nu vorbim doar de bani.

Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: Nu ne dorim să monitorizăm doar tăierile ilegale, ci și modul în care pădurile României se dezvoltă și vă asigur că mai avem încă păduri. Asta cumva să răspundem îngrijorărilor nelegitime că ne-am pierdut toate pădurile României, pentru că 14.000 de avize pe zi înseamnă 14.000 de transporturi legale de lemn.

Față de 2021 a scăzut la jumătate numărul de apeluri la 112 care sesizau eventuale transporturi ilegale. Noul sistem de monitorizare va costa 46 de milioane de euro, bani din PNRR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite