Măsuri de austeritate cu informații pe surse, dezmințiri, uimiri în guvern, prudență. Anul 2024 este „anul educației”, cu un buget record. Premierul cere criterii de performanță în învățământ
Printre măsurile cuprinse în proiectul ordonanței pregătite de Ministerul Finanțelor se numără înghețarea sporurilor și a primelor pentru angajații din sistemul bugetar, compensarea muncii suplimentare doar cu timp liber, dar și acordarea unei majorări salariale pentru profesori, anul viitor.
Premierul a venit și cu un avertisment pentru ministrul Educației, după rezultatele dezastruoase de la testele PISA.
„Domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale, care nu există pentru 2024. (…) După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanță„, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Anul 2024 este anul educației, în care avem un buget record propus pentru educație, o creștere de 61%, este anul, dacă vreți, cu cel mai bogat buget din istoria educației, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile. Lucrează presiunile de rigoare pe buget.„
Proiectul de ordonanță de urgență realizat de Ministerul Finanțelor arată că profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, mult sub procentul stabilit la finalul grevei din primăvară.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: „Din ultimele discuții, s-a desprins un posibil 20% un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an.„
Propunerile făcute de Ministerul Finanțelor și preluate pe surse de jurnaliști l-au contrariat și pe ministrul Economiei.
Radu Oprea, ministrul Economiei: „Văd în ultima vreme că din partea Ministerului Finanțelor Publice vin tot felul de idei. Sper că ceea ce am citit în presă nu este adevărat, că nu cred că ar fi putut să fie, cu certitudine nu sunt în folosul mediului de afaceri și atunci sper ca astfel de lucruri să nu fi trecut sub nicio formă de nicio etapă de avizare.„
Economiștii reclamă haos într-un sistem fiscal stufos și susțin că în primul rând este nevoie de reorganizarea acestuia.
Între timp și bugetul anului viitor este în pregătire, iar proiectul ar putea fi aprobat de guvern chiar săptămâna viitoare.