Măsuri antiviolență. Elevii vor fi supravegheați audio-video la școală, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor

25 martie 2024, 19:22 (actualizat 25 martie 2024, 21:57)

Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor. Este încă o încercare pe care Ministerul Educaţiei o face pentru a pune capăt actelor de violenţă din şcoli. Totuși, înregistrările nu vor putea fi folosite pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.

Mama elevului de la Colegiul Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureş, cel care săptămâna trecută şi-a lovit diriginta, iar femeia a ajuns la spital, a contestat decizia de exmatriculare a fiului său.

Consiliul de administraţie al şcolii îl exmatriculase pe băiat la sfârşitul săptămânii trecute, cu posibilitatea de a se înscrie din nou în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ. Contestaţia mamei urmează să fie analizată.

Între timp, elevul se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

În încercarea de a pune capăt violenţei din şcoli, Ministerul Educaţiei anunţă că schimbă regulile şi dă mână liberă directorilor să folosească sistemele audio-video în toate spaţiile comune din şcoli. Iar asta fără acordul părinţilor şi profesorilor, aşa cum prevede legea acum.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și-și asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice.

Şcolile vor fi obligate să pună înregistrările la dispoziţia poliţiştilor şi procurorilor, în cazul în care vor ancheta anumite fapte de violenţă.

Anunțul vine după acuzațiile de agresiune sexuală din Școala Nicolae Titulescu din Capitală.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor: Întreb, ce diferenţă este între faptul că suntem filmaţi peste tot unde ne ducem? În Parlament, în benzinării, în mall-uri, pe autostrăzi, peste tot suntem filmaţi. Acolo nu mai vorbim de GDPR? Deci filmările sunt făcute doar pentru a demonstra vinovăţia sau nevinovăţia. Şi eu vă garantez că se vor reduce cu cel puţin 30 – 40% toate incidentele de la nivelul unităţilor de învăţământ.

Reacții după propunerile ministrului Educației

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret”: Eu nu pot să vă spun în momentul de faţă dacă există vreun acord în totalitate din partea colegilor mei, dar pot să vă spun cu certitudine că evenimentele care au avut loc în ultimii ani în unităţile şcolare impun o astfel de măsură, impun măsura introducerii camerelor video în spaţiile şcolare, în sălile de clasă.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, în anul şcolar precedent s-au înregistrat 5.400 de cazuri de violență, în scădere cu 44%. Cele mai multe au fost atacuri la persoană.

12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au fost sancționați pentru fapte de violență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite