Măsură fără precedent: Plângere penală pentru întreaga comunitate din Sintești

22 octombrie 2024, 12:34 (actualizat 23 octombrie 2024, 11:08)

Măsură fără precedent în lupta autorităţilor cu poluatorii din jurul Capitalei. Comunitatea din localitatea Sinteşti s-a ales cu plângere penală pentru arderile ilegale de deşeuri.

Demersul aparţine Gărzii de Mediu și se bazează pe datele adunate la descinderile din ultimii ani. Oficialii instituției spun însă că de fapt ar fi vizați doar locuitorii de pe șapte străzi din sat. Avocații consultați de Știrile TVR consideră că demersul nu are nicio relevanță din punct de vedere juridic.

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov a înaintat o sesizare penală împotriva fenomenului arderilor ilegale de deșeuri, adresată întregii comunități din Sintești, județul Ilfov, unde, de-a lungul numeroaselor descinderi ale comisarilor, au fost identificate incendierea, abandonarea, aruncarea și eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, fapte prevăzute de codul penal. Așa sună anunțul făcut de oficialii Gărzii de Mediu, care i-a nedumerit pe locuitorii din satul aflat în apropierea Capitalei.

Pentru a afla mai multe detalii, am mers la primărie, dar nici edilul nu era mai lămurit. Acesta a spus că a aflat din presa despre demersul inspectorilor de mediu.

Tudor Marin, primarul comunei Vidra, jud. Ilfov: “Nu am înțeles nici noi foarte bine ce înseamnă aceasta sesizare penală. Ei au făcut o sesizare penală, globală pentru toată comunitatea. În satul Sintești sunt și persoane care sunt corecte și nu fac chestiile astea”.

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu a mai nuanțat afirmațiile.

Andrei Corlan, comisar general, Garda Naţională de Mediu:A fost înaintat către departamentul infracționalității de mediu din cadrul Parchetului General această sesizare care îi vizează, poate nu este corect să spunem întreagă comunitate, dar vizează 7 străzi din localitatea respectiva unde de-a lungul timpului noi am sesizat aceste fapte penale”.

Raul Pop, specialist în gestionarea deşeurilor:Acolo e o situație care se tot repetă, deci nu e suficient să mergi până acolo și când ai plecat lucrurile să înceapă de la locul în care le-ai găsit”.

Chiar și așa, avocații considera că este un demers lipsit de relevanță juridică.

Adrian Cuculis, avocat: Dacă vorbim despre un denunț, am luat la cunoștință despre săvârșirea unor fapte, dar nu cunoaștem cine le-a săvârșit, atunci se poate pune denunțul respectiv împotriva unor persoane necunoscute, dar fără să individualizăm o stradă, un bloc, o comunitate, un oraș sau un sat. Lucrurile acestea sunt puerile din punct de vedere juridic, nu există o asemenea posibilitate pentru a depune o asemenea cerere. Noi știm foarte bine că Garda de Mediu are posibilitatea să identifice în mod concret”.

Din 2022 și până în prezent, în localitatea Sintești s-au desfășurat nu mai puțin de 40 de acțiuni. În urma acestora au fost date amenzi în valoare de 4.000.000 lei și au fost confiscate 51 tone de deșeuri și mai multe vehicule și au fost întocmite mai multe dosare penale.

Cu toate acestea, arderi ilegale au loc în fiecare zi. Fumul toxic, vizibil uneori de la mare distanță, otrăvește aerul Capitalei și duce la creșterea concentrației de pulberi periculoase peste limitele admise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite