Mark Rutte, pe bicicletă, spre șefia NATO. „M-am gândit să nu stau deoparte. Este o poziție incredibil de interesantă”
Mark Rutte, premierul în exercițiu al Olandei, se pregătește pentru poziția de top la NATO, secretar general, după multiple runde de consultări între aliați. Cunoscut pentru drumurile sale către serviciu pe bicicletă în timp ce manca un măr și pentru abilităţile sale de negociere în situații complicate, Mark Rutte își va exersa aceste talente la viitorul loc de muncă. Jurnalistul Mihai Melinescu a explicat la Telejurnal Matinal cine este viitorul secretar general al Alianței.
Reporter: „Domnule Rutte, este o zi festivă astăzi?”
Mark Rutte: „A durat mult timp, este un proces complicat. Dar mi se pare extrem de onorabil că lucrurile par să meargă bine.”
Reporter: „De ce v-aţi dorit acest post?”
Mark Rutte: „Nu l-am dorit de la început, dar cu tot ce se întâmplă în Ucraina și cu instabilitatea din lume, unii oameni au crezut că aș putea ocupa acest post. M-am gândit să nu stau deoparte. Desigur, este o poziție incredibil de interesantă.”
Mark Rutte are acum sprijinul unanim al membrilor NATO pentru șefia Alianței, după ce Klaus Iohannis a anunțat joi că renunță la candidatură, iar România îl va sprijini pe premierul olandez.
Decizia a fost anunțată printr-un comunicat de presă, după ședința CSAT de joi. Astfel, președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației.
Totodată, Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.
Marți, premierul ungar Vikttor Orban a anunțat că Ungaria este pregătită să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.
Mark Rutte „a confirmat” că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, prin urmare, „având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină”, a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez.
Orban refuzse până acum să-l susţină pe Rutte, motivându-şi refuzul printr-o declaraţie a acestuia din urmă cu trei ani, când premierul olandez a spus că Ungaria trebuie să fie „pusă în genunchi” şi că această ţară ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, după ce a adoptat o lege de protecţie a minorilor care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate.
Tot marți, noul preşedinte al Slovaciei, o altă țară care se opunea sprijinirii lui Rutte, a anunţat că țara sa va susţine candidatura lui Rutte. Peter Pellegrini i-a cerut însă lui Rutte sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.