Marea Britanie a invitat un grup de lideri europeni la un summit despre Ucraina, după întrevederea Trump-Zelenski

Premierul Keir Starmer /Foto: Profimedia Images
28 februarie 2025, 16:05

Premierul britanic Keir Starmer a invitat aproximativ 15 lideri europeni la un summit duminică la Londra pentru ‘a face să avanseze’ acțiunile privind securitatea și susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia, a confirmat vineri Downing Street, potrivit AFP.

Ziua de duminică va începe pentru premierul britanic cu o reuniune prin videoconferință cu țările baltice (Lituania, Letonia, Estonia), după care Starmer îl va primi la Downing Street pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care vineri are la Washington o întâlnire cu președintele american Donald Trump.

Premierul britanic, care joi a avut și el o întrevedere cu Trump la Casa Albă, a invitat la summitul de duminică din rândul statelor UE șefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, România, Spania și Suedia, invitații din afara blocului comunitar fiind Ucraina, Norvegia și Turcia. Vor participa, de asemenea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.

Premierul britanic dorește ‘să facă să avanseze acțiunea europeană asupra Ucrainei, arătând sprijinul nostru colectiv de neclintit față de obținerea unei păci durabile și a unui acord durabil, care să garanteze suveranitatea și securitatea viitoare a Ucrainei’, a indicat biroul său.

Înaintea summitului, premierul britanic va avea o întrevedere în tete-a-tete și cu șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, care se opune unei eventuale trimiteri de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer aduc insistent în discuție tema trimiterii unor trupe de menținere a păcii în Ucraina ca garanție de securitate pentru această țară, deși Rusia a transmis clar că se opune prezenței trupelor străine pe teritoriul ucrainean. Potrivit presei occidentale, Franța și Marea Britanie au întocmit chiar și un plan pentru a trimite în Ucraina circa 30.000 de soldați în cadrul unei forțe de menținere a păcii.

Conform cotidianului Corriere della Sera, Giorgia Meloni l-a întrebat pe Emmanuel Macron ‘cu ce drept’ a discutat la Washington cu Donald Trump în numele altor țări din UE despre poziționarea unor trupe europene în Ucraina.

Potrivit Downing Street, summitul de duminică se va axa pe ‘consolidarea poziției Ucrainei, inclusiv sprijinul militar continuu și presiunea economică sporită asupra Rusiei’. Participanții vor aborda și ‘pașii următori în stabilirea unor garanții solide de securitate’ pentru Ucraina.

În timp ce reafirmă că Ucraina trebuie să facă parte din orice negocieri pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Keir Starmer va sublinia de asemenea ‘necesitatea ca Europa să își joace rolul în materie de apărare și să își intensifice eforturile în folosul securității colective’.

Președintele Donald Trump a precizat însă că nu va oferi Ucrainei garanții de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, și a susținut că acordul dintre Kiev și Washington privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, care va oferi SUA un acces preferențial la aceste resurse, este în sine ‘un fel de garanție de securitate’ automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenți în această țară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei țări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

De asemenea, Donald Trump, care a provocat frustrare în capitalele europene după ce le-a exclus din discuțiile pe care le-a inițiat cu Rusia pentru soluționarea conflictului ucrainean, a spus că s-au înregistrat ‘multe progrese’ către un acord care să pună capăt conflictului din Ucraina și că negocierile se află într-un stadiu crucial.

Președintele Zelenski a declarat că îl va întreba vineri ‘direct’ pe președintele american dacă SUA vor mai furniza arme și muniții Ucrainei sau măcar dacă Kievul va putea să le cumpere din SUA. Donald Trump a spus anterior că este de acord ca țările europene să cumpere din SUA arme și muniții pentru armata ucraineană. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite