Marcel Ciolacu vrea o nouă lege a pensiilor până la finalul anului. Opoziţie: Guvernul foloseşte discuţiile cu C.E. pentru a masca cheltuieli mari şi practici de corupţie

2 septembrie 2023, 20:42

O noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. Iar dacă nu va fi posibil, atunci pensiile vor fi indexate până la 1 ianuarie, susţine şeful guvernului. Până atunci, guvernul trebuie să rezolve problema pensiilor speciale, trecută de Comisia Europeană pe lista urgenţelor. Potrivit unor surse, oficialii de la Bruxelles ar fi propus un impozit de 20 la sută pentru aceste venituri.

O altă prioritate e pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice. Restructurarea în ministere ar urma să înceapă în octombrie. Premierul a discutat principiile cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a obţinut votul social democraţilor din Consiliul Politic Naţional pentru asumarea răspunderii. Conţinutul concret al pachetului rămâne să fie stabilit.

Potrivit surselor, Comisia ar fi cerut o singură cotă de TVA şi renunţarea la cotele de 5 şi 9 la sută. Premierul a anunţat deja că nu intenţionează să crească TVA la alimente şi medicamente. Comisia ar mai fi cerut impozitarea progresivă a veniturilor, dar şi unificarea cotei de impozit pe venit cu CASS. În privinţa microintreprinderilor, oficialii europeni ar vrea impozitarea cu 1 la sută pe cifra de afaceri de până la 250.000 de euro şi de 3 la sută ce depăşeşte această sumă. Plafonul cifrei de afaceri ar urma să scadă în 2025 până la 60.000 de euro. Deşi în principiu nu doresc taxe suplimentare, liberalii sunt de acord cu anumite corecţii.

Opoziţia în schimb crede că Guvernul foloseşte discuţiile cu Comisia Europeană pentru a masca cheltuieli mari şi practici de corupţie.

Cristian Seidler, deputat USR: Unu, regulile Uniunii Europene nu permit Comisiei Europene să impună cote de TVA. Doi, toate ţările din Uniunea Europeană au două, trei, chiar patru cote diferite de TVA. De fapt, problema e că Guvernul României nu doreşte să facă reforme, dar în schimb doreşte să continue să cheltuiască, aruncând cu bani în stânga şi-n dreapta, în pile angajate la stat, pentru contracte bănoase pentru ai lor din partidele lor şi mai degrabă ar creşte taxele pentru români.

E important ca România să demonstreze că poate însănătoşi finanţele publice în perioada următoare prin creşterea gradului de colectare, spun analiştii.

George Vulcănescu, analist economic: Comisia e un dascăl indulgent, noi de fiecare dată mergem cu lecţiile nefăcute. La noi colectarea scade şi e sub 25 la sută din PIB, în timp ce în UE colectarea creşte. De mult trebuia intervenit asupra diferenţelor de TVA

Însă toate aceste măsuri, încă neclarificate, ar putea pune presiune pe coaliţie, odată cu asumarea răspunderii în Parlament.

Printre măsurile pe care coaliţia le ia în calcul pentru reducerea cheltuielilor se numără eliminarea unor facilităţi fiscale, dar şi introducerea aşa-numitei taxe pe lux.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite