Guvernul a înghețat punctul de amendă și a modificat ordonanța de urgență prin care a majorat salariul minim. Mecanismul e-TVA, amânat cu 6 luni

28 iunie 2024, 10:16 (actualizat 28 iunie 2024, 19:17)

Amenzile nu vor crește. Cel puțin până la sfârșitul anului. Guvernul a înghețat punctul de amendă și a modificat ordonanța de urgență prin care a majorat salariul minim. E vorba despre reglementările referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă și a indemnizației de hrană sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.

Creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei, care intră în vigoare de săptămâna viitoare, ar fi putut veni cu o veste proastă pentru mulți salariați, pentru că, potrivit primei variante a hotărârii, de suma neimpozabilă pot beneficia doar angajații ale căror venituri brute nu depăşesc 4.000 de lei. Cei mai afectați ar fi fost salariații care primesc tichete de masă, așa că Executivul a găsit o soluție.

Marcel Ciolacu, premierul României: Vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv, a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie.

Punctul de amendă a fost înghețat de Guvern la 165 de lei până la finalul anului, pentru că, odată cu majorarea salariului minim, ar fi crescut la 185 de lei.

Noile reguli din sistemul digital e-TVA prin care Ministerul Finanțelor vrea să lupte cu evaziunea fiscală au fost modificate, iar aplicarea unora dintre ele chiar amânată, după ce contabilii au criticat legea. 

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice: S-a convenit că o perioadă de 6 luni, respectiv, până la data de 1 ianuarie 2025, să fie extinsă perioada până la care notele de diferențe privind TVA, dar și notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. S-a aprobat extinderea perioadei de 5 zile, inițial la 20 de zile pentru validarea datelor și informațiilor din decontul de TVA precompletat.

Marcel Boloș susține că e nevoie de aproximativ 3 ani până în momentul în care se vor simți efectele digitalizării în lupta cu marii evazioniști. În funcție de câți bani va colecta până la finalul anului, Ministerul Finanțelor va lua măsuri pentru a ține deficitul bugetar sub control. Menținerea lui în limitele negociate cu reprezentanții Comisiei Europene este marea provocare, spun  economiștii. 

Conf. dr. Radu Nechita, profesor de Economie politic (din emisiunea Banii, azi): Modificările fiscalității ar trebui discutate un an, doi, și abia apoi luată și anunțată decizia, anunțată mediului de afaceri.

Estimările Ministerului Finanțelor arată că anul acesta statul ar trebui să încaseze 120 de miliarde de lei din TVA.


„Cel mai aşteptat punct pe ordinea de zi – modificările referitoare la e-Factura, e-Transport şi e-TVA. Digitalizarea sistemului statului nu înseamnă mai multă birocraţie şi mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri, ci, dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie. Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme şi combaterea evaziunii fiscale pentru stat. De aceea, domnule ministru, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizaţi. Înţeleg că v-aţi consultat cu experţii contabili şi cu mediul de afaceri şi veniţi astăzi cu o serie de modificări care ţin cont de realitate. Vă rog, după şedinţa de Guvern, să mergeţi să explicaţi în detaliu cum aţi corectat acest act normativ”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

CITEȘTE ȘI: Guvernul amână implementarea e-Factura și e-TVA

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță care prevede amânarea mai multor termene de aplicare pentru sistemele e-TVA și e-Factura. Intrarea în vigoare a prevederilor cheie din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024 va fi amânată până la 1 ianuarie 2025.

El a adăugat că „tot din partea Finanţelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităţilor fiscale în cazul salariului minim, contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană acordate potrivit legii”.

„Sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie. Şi tot astăzi vom îngheţa şi punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a menţionat de asemenea că vor fi aduse şi „clarificări importante legislaţiei pentru interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori”.

„Practic, închidem o portiţă folosită de cei care încercau să ocolească legislaţia din domeniul jocurilor de noroc”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit prim-ministrului, în şedinţa de Guvern de vineri va fi finalizat „procesul de reorganizare a tuturor ministerelor, în termenul asumat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite