Marcel Ciolacu, la Bruxelles: Numele pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu. Propunerea este un atribut ”exclusiv” al premierului

22 august 2024, 13:58 (actualizat 22 august 2024, 21:15)

Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a anunțat joi că l-a propus pe Victor Negrescu, eurodeputat PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, pentru funcția de comisar european din partea României. Șeful executivului a subliniat că numirea este un atribut „exclusiv” al premierului și că nu este nevoie de consultări în coaliție.

La discuțiile de la Bruxelles, premierul i-a prezentat șefei Comisiei europene propunerea de comisar din partea României.

Am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea guvernului României. Acest atribut este exclusiv al primului ministru, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile, a declarat premierul.

Nu e clar ce portofoliu ar putea primi un comisar din pareta României.

Ciolacu a subliniat că va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece este reprezentantul României în Consiliul European și e normal să ne coordonăm aceste negocieri„, a precizat prim ministrul.

Îmi doresc un portofoliu cât mai relevant având în vedere că suntem a șasea țară a UE. Mi-aș dori ceva în zona economiei, a mai spus șeful Executivului de la București.

Guvernul va înainta oficial propunerea Comisiei Europene la începutul săptămânii viitoare, după discuții în coaliție. Liderul PNL insistă că nu doar portofoliul, ci și numele comisarului din partea României ar fi trebuit stabilit mai întâi cu partenerii.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Cu Marcel Ciolacu nu am vorbit decât despre variantele de portofolii, nu despre nume, nu despre altceva decât aceste portofolii. Noi am considerat că dincolo de portofoliul pe care PSD îl propune, al economei, sunt alte 2 portofolii care pot fi discutate, agricultură poate fi o variantă, și cel al extinderii. Propunerea trebuie discutată în coaliție și așa se va întâmpla.

Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a acuzat PSD în legătură cu nominalizarea pentru funcția de comisar european. ”Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani. Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu există un mandat din partea coaliției care să vizeze postul de comisar european care va reveni României. Nu mă refer doar la numele acestuia, ci și la portofoliul pe care România îl vizează”.

Victor Negrescu, europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului European: Sunt vicepreședintele Parlamentului European. Sunt negociator șef al legislativului european privind bugetul UE și m-am ocupat în ultimii ani de tot ce înseamnă aspectele bugetare și economice la nivelul Parlamentului European. După cum ați văzut, președinta Ursula von der Leyen a propus ca viitoarea Comisie Europeană să fie axată pe zona de investiții. Deci este central pentru țara noastră să fie implicată în aceste proiecte de dezvoltare ale Europei. Zilele trecut, Ursula von der Leyen a participat la deschiderea, bazele care se pun în Germania cu privire la industria de microcipuri, care va crea în Europa peste 11 mii de locuri de muncă și mi-as dori ca viitoarele proiecte de o asemenea dimensiune să fie amplasate în toată Europa, inclusiv România.

Menționăm că Franța își dorește să obțină mandatul de comisar european responsabil de Finanțe, iar Italia își dorește să obțină funcția de comisar european responsabil de Agricultură. Potrivit unor surse, România ar putea primi domeniul Extindere sau Economie.

După aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban – Multilingvism (2007 – 2010), Dacian Cioloș – Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 – 2014), Corina Crețu – Politică Regională (2014 – 2019) și Adina Vălean – Transporturi (2019 – 2024).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite