Vineri 2 mai 2025 | București 22˚C / Senin

Mănânci mai puțin, trăiești mai mult. Care sunt beneficiile restricțiilor alimentare și ce concluzii arată un studiu în care a fost implicat și un cercetător român stabilit în SUA

5 martie 2023, 21:14

Medicul Doru Chirieac face de 25 de ani cercetare în SUA. A lucrat la mai multe studii legate de obezitate, diabet şi nu numai. La Universitatea din New Jersey, la o cercetare pe șoareci de laborator, a constatat că restricțiile calorice pot prelungi viața și cu 30 la sută.

dr. DORU CHIRIEAC, cercetător român din SUA: Am avut două grupuri de animale: un grup placebo, care avea o dietă normală, regulată, şi un grup cu o restricție calorică de 70 la sută. Animalele cu o dietă regulată trăiau în jur de doi ani. Cele cu restricție calorică mergeau până la aproape 3 ani.

Studiul a arătat că reducerea numărului de calorii consumate poate preveni efectele adverse ale îmbătrânirii asupra inimii și chiar le poate combate, dacă s-au instalat deja. Organele se regenerează mai ușor datorită restricției calorice şi sunt mai protejate, explică specialiștii.

dr. ŞTEFAN BUSNATU, medic primar cardiolog, prodecan UMF „Carol Davila”: Dacă tu dai mâncare organismului, automat trebuie să mobilizezi vascularizaţia ca să preiei ce digeră organismul, ce muncește. Dacă faci restricție şi reduci, vorbim de o durabilitate mai mare a întregii instalații. Prin simplul fapt că greutatea corporală e mai mică, munca inimii e redusă.

Restricții alimentare sunt și în practica religioasă. Creștinii țin post mai lung înainte de marile sărbători, precum Paștele sau Crăciunul, dar şi miercurea și vinerea, în restul anului. Și musulmanii țin post o lună de Ramadan. Pe lângă partea spirituală, sunt și explicații științifice, spun medicii.

LYGIA ALEXANDRESCU, președinta Societății Române de Educație Nutrițională: Nu întâmplător există posturile religioase. Este favorizată oprirea stresului oxidativ, oprirea îmbătrânirii celulare practic și permite organismului astfel să se refacă. Este indicată o pauză alimentară de minimum 3-4 ore între mese, iar pentru perioada de odihnă, măcar 10 ore.

Medicii îi sfătuiesc pe cei cu diverse afecțiuni să discute cu un expert înainte de a trece la restricții calorice prelungite, ca să nu apară dezechilibre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite