Majoritatea indicatorilor arată o însănătoşire a economiei, dar americanii sunt supăraţi. Analist, pentru Mapamond: Mari amatori de împrumuturi, scumpirea creditelor i-a lovit puternic. Pesimismul, în avantajul lui Trump
7 din 10 americani se declară nemulţumiţi de mersul economiei, deşi inflaţia şi şomajul scad, iar veniturile cresc, potrivit cifrelor oficiale. Un asemenea grad de nemulţumire a mai fost atins doar în timpul crizei financiare mondiale din 2008. Nici în timpul pandemiei de COVID, americanii nu au privit viitorul cu atâta pesimism. Iar acest lucru se va vedea la prezidenţialele din noiembrie, sunt de părere analiştii.
Economia Statelor Unite îşi revine după o perioadă grea, în care nu de puține ori s-a vorbit de recesiune. Iar Joe Biden nu a ratat ocazia de a se lăuda cu asta în faţa rivalului său, Donald Trump.
Joe Biden, președintele SUA: „Până acum, am creat 14 milioane de noi locuri de muncă, în 3 ani mai multe locuri de muncă decât a creat în 4 ani orice preşedinte. Este o schimbare fundamentală faţă de economia de tip trikle down, care a fost supraalimentată de predecesorul meu. (…) El a tăiat taxele pentru bogaţi şi pentru marile corporaţii, a transferat joburile bine plătite în afara ţării şi a micşorat investiţiile în infrastructură şi educaţie.”
În cea mai simplă formă, teoria economiei de tip trickle down („scurgerea economiei”) presupune că, prin creșterea averii celor bogați, aceștia vor cheltui mai mulți bani, ceea ce se va transmite, se va scurge în întreaga societate, conducând la mai multă bogăție pentru toți.
Majoritatea indicatorilor arată o însănătoşire a economiei, dar americanii sunt supăraţi.
Ei acuză, de pildă, scumpirea creditelor, fapt care complică achiziţiile de maşini sau de case.
Mădălina Chițu, jurnalist TVR: „Americanii sunt în general nemulţumiţi de prestaţia lui Joe Biden la Casa Albă, iar în privinţa economiei, aşteptările sunt mai degrabă pesimiste, arată un sondaj realizat de Gallup. Aproape 70% dintre respondenţi consideră că economia Statelor Unite e în cădere liberă, deşi cifrele oficiale arată că aceasta îţi revine rapid după şocul cauzat de pandemia COVID-19. Rata inflaţiei şi şomajul s-au stabilizat, iar produsul intern brut a crescut cu peste 5%.
„Pentru americani, șocul inflației, creșterile de prețuri din ultimii 2 ani au fost o lovitură puternică, mai ales în condițiile în care, dincolo de alimente, de viața de zi cu zi, au avut loc scumpiri semnificative ale creditelor. Cum americanii sunt mari amatori de împrumuturi, de la mașini la case și bunuri de larg consum, scumpirea creditelor i-a lovit puternic și efectele se simt în nivelul de trai”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Pesimismul economic al americanilor de rând poate fi un avantaj pentru Donald Trump, în lupta electorală cu Joe Biden.
Adrian Bența, analist economic: „Probabil le este dor (…) de principiul America First, când precedentul preşedinte Donald Trump a spus – gata, să dispară fabricile americane din China, le întoarcem în SUA, ca să producem aici.”
Adrian Negrescu, analist economic: „Chiar dacă datele macroeconomice încep să arate mai bine, puterea de cumpărare este în continuare afectată. (…) Probabil acest pesimism economic va influența extrem de mult alegerile din SUA, în condițiile în care soluțiile autorităților întârzie.”
Rezultatele sondajului Gallup sunt întărite şi de studiul celor de la The Economist, din care rezultă că aproximativ 50% dintre americani consideră că situaţia economică se înrăutăţeşte.