Majorări salariale de 10% în două tranșe pentru bugetari. Ciolacu: Guvernul României atât își permite
Creşteri de salarii în sectorul public, după protestele bugetarilor. Premierul a anunțat că a fost pusă în transparenţă decizională o Ordonanță care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri mici. Anunţul a stârnit revolta angajaţilor din aparatul de lucru al guvernului care au făcut un protest spontan, nemulţumiţi de procentul lansat de premier.
Bugetarii care vor beneficia de creșterea salarială de 10% lucrează în domenii precum: cultură, diplomație, oficiul național al registrului comerțului, administrație, inclusiv din primăriile localităților cu până la 20 de mii de locuitori.
Creșterea salarială va fi făcută în două tranșe, în iunie și septembrie, potrivit proiectului de ordonanță de urgență. Impactul bugetar cu aceste creșteri salariale depășește 1,12 miliarde de lei.
Premierul a anunțat că doar atât permite bugetul în acest moment.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Vorbim de majorări de 5 și 5 % categoriilor are nu au primit, celor care a venituri foarte mici. In acest moment, din ceea ce am stabilit cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite. Ea (varianta) este pusă în transparență, dar eu vă spun, că Guvernul României, ceea ce mi-a transmis mie ministrul de Finanțe, este că acest efort și-l poate permite Guvernul României în acest moment. Și eu cred că, de la începutul anului, această abordare a fost una corectă și echilibrată.
Revoltați de procentul propus, angajații din guvern, aflați deja în greva japoneză, au inițiat un protest spontan. Majorarea salarială se va aplică la salariul de bază din decembrie 2023, nu la cel din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă mai puțîn de 10%, susțîn sindicaliștii.
Noni Iordache, liderul Sindicatului angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului: Vom refuza această majorare salarială, nu vom semna ordinele prin care se alocă. Din pctul nostru de vedere este o imprudența pe care o face guv româniei pt că prin ac propunere nu fac decât să încurajeze și să accentueze discrepanțele salariale în cadrul aceleiași familii ocupaționale profesionale admin publică centrală.
Analiștii economici susțîn că impactul asupra bugetului va fi puternic, iar ministerul de finanțe ar trebui să găsească soluții pentru acumularea fondurilor.
Aurelian Dochia, analist economic: 1,12 mld se vor adaugă celor 87 mld pe care guv a prognozat că va trebui să le împrumute pentru deficit. Din alte surse decât creștrea împrumuturilor, nu e realist să credem că ar putea fi găsită soluție. Nu există posiibilitatea nici de majorare peste noapte a veniturilor bugetare, în privința reducerii cheltuielilor în alte domenii e clar că nu mai e realist. Singura întrebare este de unde se va împrumuta guvernul pentru cei peste 180 mld lei pe care va trebui să-i aducă pentru finanțarea rostogolirii datoriilor vechi și pentru acoprirea deficitului 90 mld pentru acest an.
Proiectul de ordonanță mai prevede și acordarea a 500 lei pentru ochelari angajaților care lucrează cu ecrane sau calculatoare și decontarea un consult oftalmologic. În prezent, Guvernul și Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării.
Nivelul salariului de bază se majorează cu 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.)
SURSĂ: proiect OUG
BUGETARII CARE VOR PRIMI MAJORĂRI SALARIALE
– Cultură
– Diplomație
– Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale
– Administraţie – funcționarii publici și personalul contractual din primăriile localităţilor cu până la 20.000 de locuitori
– autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii

