Sâmbătă 10 mai 2025 | București 13˚C / Cer acoperit

Maia Sandu, în Parlament: „Cel mai important e să păstrăm pacea, libertatea şi încrederea în noi înşine”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
17 aprilie 2025, 14:56

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susţinut joi un discurs de la tribuna Parlamentului, în care a făcut apel la unitate naţională, respingerea urii şi consolidarea eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Şefa statului a subliniat că singura cale de menţinere a unui viitor în pace şi libertate pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană şi că încrederea în justiţie trebuie recâştigată.

În momentul în care şefa statului şi-a început discursul, opoziţia a părăsit sala plenului în semn de protest, transmite Noi.md, potrivit Agerpres.

Republica Moldova se află în faţa unor provocări de ordin intern dar şi extern, în contextul unei ordini mondiale incerte, a unor conflicte diplomatice, comerciale şi a războiului brutal al Federaţiei Ruse în regiune. Preşedinta Maia Sandu a subliniat însă că cel mai important lucru în aceste vremuri este asigurarea păcii şi a libertăţii.

„Să păstrăm pacea pentru că viaţa e cel mai preţios lucru. Şi să păstrăm libertatea pentru că vrem să trăim demn, să ştim că nu va veni nimeni să ne scoată din propria casă în miezul nopţii să ne trimită în Siberii de gheaţă, că tinerii noştri nu vor fi aruncaţi în închisori pentru că au o opinie, că nimeni nu ne va închide hotarul şi nu ne va izola de restul lumii. Asta înseamnă să trăieşti în libertate”, a declarat Maia Sandu.

„În calitate de preşedinte, în momente de nelinişte, vin la această tribună pentru a mă împărtăşi cu voi – pentru a vă spune cum văd eu situaţia şi ce cred că trebuie să facem împreună. Noi, ca ţară, avem multe năzuinţe. Avem probleme de rezolvat – drumuri de reparat, condiţii de trai de îmbunătăţit, locuri de muncă de asigurat. Însă, uneori, uităm care este cel mai important lucru: să păstrăm pacea şi libertatea”, a declarat şefa statului.

În discursul său, ea a reafirmat angajamentul ferm pentru integrarea europeană, subliniind că aderarea la Uniunea Europeană va oferi Moldovei protecţie, stabilitate şi bunăstare.

„Trebuie să muncim în continuare zi şi noapte ca să aderăm la UE cît mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi uşor, dar nici imposibil”.

Ea a reiterat sprijinul pentru Ucraina, în contextul războiului din regiune. „Moldova este o ţară mică, cu armată străină pe teritoriul său. Mă refer la prezenţa armatei ruse pe pământul nostru. Această prezenţă reprezintă un risc serios. Ucraina este scutul nostru, iar noi avem o datorie morală: să nu permitem ca ţara noastră să fie trasă în război”.

Armata rusă staţionată ilegal în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova şi comportă riscuri de destabilizare. De asemenea, dezinformarea, discursul de ură, pionii Rusiei, inclusiv cei din parlamentul de la Chişinău care vor să folosească Rep. Moldova împotriva Ucrainei, sunt printre cele mai mari ameninţări de securitate, consideră şefa statului.

Referindu-se la autonomia găgăuză şi regiunea transnistreană, Maia Sandu a pledat pentru o guvernare responsabilă, în interesul comunităţilor locale şi al stabilităţii întregii ţări: „Autonomia trebuie să fie condusă în interesul cetăţenilor, nu al unor interese obscure. Moldova are nevoie de unitate pentru a progresa”.

O grupare criminală încearcă să prea controlul total asupra regiunii Găgăuze, a avertizat totodată preşedinta Maia Sandu, şi a venit cu un apel adresat în limba rusă către comunitatea găgăuzilor de a nu crede propagandei şi a nu se lăsa manipulaţi.

Încrederea în reforma justiţiei, una din preocupările importante de ordin intern, trebuie recâştigată, a subliniat preşedinta Maia Sandu. Potrivit şefei statului, în ultimii patru ani circa 104 judecători au plecat din sistem cei mai mulţi ca urmare a procesului de evaluare externă şi că ar fi avut probleme de integritate.

Sandu a avertizat asupra tentativelor de cumpărare a voturilor şi influenţare a alegerilor. „Toţi deputaţii ştiu foarte bine cine, cum şi cu ce bani a cumpărat voturile oamenilor. În calitate de garant al Constituţiei, vă spun clar: cei care încearcă să cumpere puterea nu vor reuşi”.

„Urmează alegeri parlamentare. Instituţiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere şi corecte. Justiţia trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească ţara noastră în război împotriva Ucrainei. Şi folosesc pentru asta nişte pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor”, a avertizat Maia Sandu.

În cadrul discursului, publicat pe site-ul Preşedinţiei de la Chişinău, ea a reamintit principalele realizări ale mandatului său, de la majorările de salarii şi pensii până la condamnările în dosare de corupţie şi consolidarea instituţiilor statului. Totodată, şefa statului a transmis un mesaj de încurajare pentru cetăţeni şi un apel la unitate şi încredere.

„Am discutat până acum despre lucruri complicate, dar cel mai important este să nu ne pierdem încrederea în noi înşine. Ştiu că fiecare zi aduce valuri de ştiri îngrijorătoare, zvonuri şi minciuni. Cei care nu ne vor binele au lucrat ani de-a rândul ca să ne facă să ne temem, să ne descurajăm, să ne îndoim de noi înşine. Dar în faţa fricii, noi avem unitatea de neam. În faţa urii, avem dragostea faţă de aproapele nostru şi faţă de ţară”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta a subliniat că multe dintre temerile din trecut nu s-au adeverit şi că Moldova a rămas o ţară paşnică, în ciuda provocărilor. „Am ajutat o altă ţară paşnică, iar chiar dacă ne este greu, economia merge înainte. Oamenii creează, muncesc, cresc. Avem linişte, avem prieteni în jur, suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Este doar începutul. Moldova are şansa să crească, să se modernizeze şi să-şi păstreze identitatea”.

În discursul său, Preşedinta Maia Sandu Maia Sandu a apreciat parteneriatul strategic cu România.

„Parteneriatul strategic cu România este mai puternic ca niciodată – Bucureştiul a devenit partenerul nostru comercial nr.1, avocatul nostru ferm în UE şi am iniţiat proiecte comune majore – construcţia liniilor electrice, a podurilor noi”, a conchis Maia Sandu.

În ceea ce priveşte instabilitatea la nivel global, care prezintă riscuri reale şi pentru Republica Moldova, Maia Sandu a subliniat că avantajul ţării în situaţia actuală este accesul deschis la piaţa Uniunii Europene. Un alt avantaj puternic în faţa provocărilor economice este faptul că Moldova va începe să beneficieze de fondurile de pre-aderare şi de Planul de Creştere din partea UE, 1,9 miliarde de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite