MAE: Un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat persona non grata de Federația Rusă, în cazul Skripal
MAE a confirmat că un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat ‘persona non grata’, după o măsură similară adoptată de ţara noastră în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury.
„Ministerul Afacerilor Externe confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury.
MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Diplomatul român are la dispoziție o săptămână să părăsească teritoriul Federației Ruse, a relatat la emisiunea Lumea Azi corespondentul TVR Liviu Iurea, din fața Ambasadei României la Moscova.
Rusia răspunde cu aceeași monedă la expulzările colective în cazul Skripal. Săptămâna aceasta, Ministerul român de Externe a notificat Ambasada Rusiei la București că un diplomat va fi declarat persona non grata și este obligat să părăsească teritoriul României.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că decizia de expulzare a diplomatului rus la Bucureşti a fost o manifestare de solidaritate a României pentru „gravele incidente” din Marea Britanie.
MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.
“Era de așteptat ca față de deciziile de expulzare luate în marea majoritate a statelor NATO și UE ca și răspuns solidar la atacul cu armă chimică din Marea Britanie, era de așteptat ca și Federația Rusă să retalieze pe măsură. De regulă, în astfel de momente, nu știu ce impact are, dar primii care au de suferit sunt diplomații”, a explicat la Lumea Azi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Vineri, au fost convocaţi la Ministerul rus de Externe ambasadori sau reprezentanţi diplomaţi din 23 de ţări, între care și România, care au expulzat diplomaţi ruşi pentru a fi solidare cu Marea Britanie în cazul Skripal.
La prânz, piațeta din fața Ministerului rus de Externe devenise neîncăpătoare pentru mașinile cu număr diplomatic. Ambasadorii au primit nota de protest și lista cu diplomații care trebuie să părăsească Rusia.
Moscova a cerut expulzarea a 13 diplomaţi ucraineni, 4 diplomaţi germani, 4 diplomaţi polonezi, 3 diplomaţi moldoveni, 3 diplomaţi cehi, 3 diplomaţi lituanieni, 2 spanioli, 2 diplomaţi italieni, 2 diplomaţi olandezi, şi câte un diplomat finlandez, suedez, leton, georgian, român, precum şi un ataşat militar eston.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că nu Rusia a început acest război diplomatic și că răspunsul este unul simetric.
La începutul lunii martie, Serghei Skripal a fost găsit în stare de inconștiență, împreună cu fiica lui, de 33 de ani, pe o bancă, în orășelul englez Salsbury. Ambii fuseseră expuși la Noviciok, un agent neurotoxic, de uz militar. Tatăl și fiica sunt în spital.
Pe vremea când era agent al serviciilor de informații ale armatei ruse, Skripal a început să spioneze în favoarea britanicilor. Prins și arestat în Rusia, el a fost lăsat să plece în Anglia, după câțiva ani de închisoare.