MAE îi cere preşedintelui rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior. Klaus Iohannis: Voi lua o decizie după summitul de la Sibiu

8 mai 2019, 17:00

ACTUALIZARE: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va lua o decizie în privinţa ambasadorului României în SUA, George Maior, după summitul UE de la Sibiu. „Am văzut această scrisoare şi imediat după ce terminăm cu summitul, voi lua o decizie în această chestiune”, a spus Iohannis.

_______________________________

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi, 8 mai, către Președintele României propunerea de rechemare a ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Maior. Reamintim că, în conformitate cu legislația și practica în domeniu, Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanții diplomatici ai României în străinătate. Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior și s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relațiilor cu SUA, partener strategic al României, așa cum rezulta din „Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informatii de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale”, document oficial al Parlamentului României. Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputaților și a Senatului pentru controlul SRI,  a fost publicat la 18 aprilie 2019. Reiterăm totodată solicitarea Comisiei de politică externă a Senatului României ca MAE să facă o analiză referitoare la mandatul domnului ambasador și Decizia Curții Constituționale a României nr. 26 din 16 ianuarie 2019, referitoare la Protocoalele încheiate de SRI cu autoritățile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau intereselor României. Prin urmare, acțiunile menționate nu îi mai permit domnului George Maior să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul MAE.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informații în perioada în care a condus această instituție, dar și cu privire la relația pe care o avea acu Horia Georgescu și cum a influențat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituția și relația cu ANI pentru a-și crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea președinte.

„Acesta a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care a condus-o şi a angajat instituţia în acţiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activităţii SRI.

Coroborând declaraţiile şi probele deţinute, membrii Comisiei concluzionează, „în mod cert şi fără echivoc, că George Maior a minţit, denaturând adevărul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), fiind principalul vector raportat la relaţionarea instituţională cu ANI, şi în particular, în plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu. Discuţiile private dintre George Maior şi Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniştri, persoane cu funcţii de conducere şi putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecinţă influenţarea parcursului politic şi/sau a vieţii publice”, se mai menţionează în raport.

Drept răspuns, George Maior a menționat, în urmă cu o săptămână, într-o scrisoare deschisă, că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii și a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei. „Doresc să subliniez că toate informaţiile transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţionale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informaţii, nu directorului acestei instituţii”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite