Lupta antidrog, slăbită de măsurile de organizare de la Ministerul de Interne

30 septembrie 2023, 17:55

2009 este anul în care au început să apară probleme în structurile Ministerului de Interne. Porivit unor surse din sistem, atunci s-au luat măsuri care au dus la scăderea eficienței polițiștilor care erau pe urmele grupărilor infracționale specalizate în vânzarea de stupefiante. Mai întâi a dispărut o direcție întreagă apoi au fost retrași polițiștii antidrog din secții. A urmat desființarea DIICOT București și o mare instabilitate la nivelul Agenției Naționale Antidrog.

2009 – desfinţarea Direcţiei Antidrog şi tranformarea în Serviciu în cadrul DCCO

2011 – închiderea birourilor antidrog de la secţii de poliţie

2011 – dispar 30 de funcţii de la Serviciul Antidrog Bucureşti

2014 – desfiinţarea DIICOT Bucureşti

În 7 ani au fost schimbaţi 10 directori la Agenției Naționale Antidrog

Cătălin Țone, expert antidrog: Eu cred că fenomenul traficului de droguri,din neștiință sau poate din răutate a fost bagatelizat, a fost trecut la și altele. De-a lungul timpului, polițiștii și procurorii au instrumentat dosare legate de anumiți copii, anumite persoane care aveau calități, inclusiv cea de polițist și toate acestea au creat deranj.

Cu această listă de posibile cauze ale creșterii traficului și consumului de droguri, experții indică fisurile și corupția din sistem. Chiar din cel responsabil cu ținerea fenomenului sub control. Abia acum, când numărăm tot mai mulți tineri morți din cauza stupefiantelor, autoritățile admit că s-au făcut greșeli și anunță că iau măsuri. Întâi de toate, aduc sute de polițiști în structurile antidrog.

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: Cei 200 sunt identificați de colegii din poliție care trec printr-un proces de evaluare și vedem câți rămân.În zilele următoare această cifra de 200 poate ajunge la 300.

Doar că acești ofițeri sunt luați de la alte servicii în care se ocupau de dosare deschise pentru alte tipuri de infracțiuni, precum crime, violuri, tâlhării sau accidente rutiere cu victime.

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Orice fel de modificare de structura organizatorică va ajuta colegii din zona de crimă organizată, dar va slabi combaterea infracțiunilor din alte zone. Vor slăbi alte structuri din zona investigațiilor criminale pentru că de acolo vor lua cei mai mulți oameni.

Potrivit unor surse judiciare, un polițist care face cercetare penală la Brigada Rutieră București se ocupă de peste 200 de dosare pe an. Dacă acesta se va transfera la Antidrog, dosarele vor fi repartizate foștilor săi colegi. La investigații criminale situația e și mai gravă. Fiecare polițist ajunge să aibă pe masă în jur de 300 de dosare, jumătate fiind cu autor necunoscut pentru care investigațiile sunt mult mai ample.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite