Luna iunie aduce temperaturi de peste 30 de grade. Meteorologii avertizează că nu vor lipsi fenomenele meteo extreme
Vara începe în forţă cu temperaturi de peste 30 de grade în mai multe zone din ţară. Şi aşa se anunţă toată luna iunie, avertizează meteorologii. Va fi mai cald decât în mod obişnuit pentru prima lună de vară, însă nu vor lipsi fenomenele meteo extreme. În câteva zone din țară ploile torenţiale și grindina au pus la pământ culturile, asta în timp ce în multe alte zone e o secetă cumplită.
Curțile s-au umplut cu gheață în Rădăuți, județul Suceava, unde a căzut grindina. Oamenii spun că s-au trezit cu bucăți de gheață mai mari ca boabele de mazăre.
Grindina cât oul de porumbel a făcut prăpăd în comuna Bâcleş, din Mehedinți. Grădinile și solariile au fost distruse în doar câteva minute.

Toată vara vom avea de suportat fenomene extreme. Chiar din prima zi a lui iunie temperaturile vor depăși 30 de grade, dar vor fi și furtuni.
Oana Catrina, meteorolog ANM: Vreme călduroasă în orele amiezii în Oltenia, Muntenia, în partea continentală a Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, unde valorile de temperatură vor atinge 32, chiar 33 de grade Celsius. În partea de nord, nord-vest și centru a teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, izolvat grindină și posibile vijelii.
Iunie va fi mai călduros decât în alți ani. În prima săptămână, sudul, estul și o parte din centrul țării vor fi cele mai afectate de căldură și de lipsa ploilor. Și în restul lunii, vom avea temperaturi mai mari decât ar fi normal. Ploile vor uda doar estul țării și numai în a doua jumătate a lui iunie. Vara, așa cum ne-a obișnuit deja, se anunță capricioasă.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne așteptăm pe perioada verii la fenomene meteo extreme, în sensul în care vom avea cantități mari de precipitații pe o arie restrânsă, lucru ce poate genera viituri rapide.
Seceta accentuată afectează serios culturile. În jumătatea de est, mai ales în județele Brăila, Galați, Vaslui și Buzău sunt cele mai mari probleme la grâu.
Daniel Alexandru, şeful laboratorului pentru Agrometeorologie, ANM: Grâul a crescut, a avut un avans de creștere foarte mare datorită temperaturilor din luna aprilie. Și în februarie, la fel, au foat temperaturi mari. Această dezvoltare excesivă la un moment dat a culturilor s-a produs în condițiile acestei lipse de umiditate. (…) Avem situații în care bobul este gol pe dinăuntru. Dimensiunea spicului este mică, deci un număr redus de boabe.
Doar în vestul țării, unde a plouat mai mult în ultimele luni, culturile merg bine.
