LUMEA AZI | Șocantul caz „Khashoggi”. Arabia Saudită a recunoscut, după negări vehemente, că jurnalistul a fost ucis în consulatul din Istanbul. Prințul moștenitor: Moartea lui, dureroasă pentru fiecare fiinţă de pe planetă

26 octombrie 2018, 18:06

Sâmbătă, 20 octombrie, a fost un adevărat tsunami în presa internațională, dar și în lumea politică. Riadul a confirmat că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul din Istanbul, dar dintr-o eroare, în urma unei altercații.

Ziarele turcești, multe apropiate de cercurile guvernamentale, nu au ezitat să afirme că 15 agenți saudiți au venit special la Istanbul pentru a-l prelua pe Khashoggi și a-l duce în Regat.

Potrivit turcilor, el ar fi fost torturat, sugrumat, iar corpul său ar fi fost dezmembrat.

După numeroase zile în care a fost arătat cu degetul, Prințul Mohammed bin Salman a rupt, în sfârșit, tăcerea: În primul rând, moartea lui Khashoggi este dureroasă pentru fiecare cetăţean saudit şi cred că pentru fiecare fiinţă de pe planetă. Azi, Regatul Saudit promite că va depune toate eforturile pentru a lămuri ce s-a întâmplat în acea zi, împreună cu guvernul turc, pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi„.

Cazul este o problemă foarte dificilă pentru toată lumea.

Marea Britanie, Franța și Germania au condamnat moartea ziaristului, dar eventuale sancțiuni, deși evocate, sunt greu de pus în practică.

Arabia Saudită este principalul producător mondial de petrol și unul dintre cei mai mari cumpărători de arme occidentale.

Afacerea „Khashoggi” este departe de a fi limpezită. Zilnic apar detalii murdare.

Înainte de a pleca la Ankara, directorul CIA, Gina Haspel, ar fi ascultat o înregistrare audio care ar demonstra că ziaristul incomod a fost torturat și ucis în consulat.

Dacă serviciile secrete din Statele Unite și Turcia au refuzat să comenteze afirmațiile din Washington Post, un consilier al președintelui Erdogan a scris într-un ziar turc că prințul are mâinile murdare de sânge.

Greu de crezut, însă, că Prințul, conducătorul de facto al Regatului, va pierde puterea, cu atât mai mult cu cât el a fost desemnat de Regele Salman să reformeze serviciul secret saudit. Practic, a primit puterea totală.

Rămâne de văzut dacă Mohammed bin Salman va continua și adânci reformele începute în ultimii 2 ani, sau dacă va fi îndepărtat de ultraconservatorii profund atașați wahhabismului intransigent.

Invitat în emisiunea „Lumea Azi”, jurnalistul TVR Cătălin Deacu a explicat care au fost implicațiile economice imediate ale acestui caz.

„Pe data de 2 octombrie, chiar ziua în care logodnica jurnalistului (…) a anunțat că acesta a dispărut, barilul de petrol s-a apropiat de 84,8 dolari, aproape 85 de dolari. (…) Este una dintre cele mai mari cotații din ultimii 4 ani. Aceste valori nu au mai fost înregistrate din decembrie 2014”, a subliniat Cătălin Deacu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite