Lukașenko permite armatei din Belarus să folosească armele împotriva civililor

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a modificat legile care reglementează forțele armate ale țării, pentru a acorda militarilor autoritatea de a folosi „arme de foc, echipamente speciale, de luptă și alte echipamente” atunci când își îndeplinesc atribuțiile, a transmis serviciul Radio Liberty de la Minsk, citat de Kyiv Post. Potrivit unui document, folosirea armelor împotriva cetățenilor este permisă chiar și în cazurile care implică doar încălcări administrative.
În noile amendamente se precizează că militarii nu vor fi trași la răspundere pentru daunele rezultate din deschiderea focului „în conformitate cu statutele militare comune”.
Civilii din Belarus, luați la țintă și în reglementări anterioare
Anterior, Lukașenko a semnat amendamente la „Legea organelor de securitate de stat”, permițând efectiv personalului serviciilor speciale să folosească arme împotriva femeilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități, în scenarii care implică „rezistență armată, atac armat sau de grup, alte amenințări care pun viața în pericol” sau pentru amenințări care „afectează sănătatea” oamenilor.
În plus, o nouă lege privind statutul juridic al președintelui a fost semnată de Lukașenko.
Actul extinde protecția pentru foștii președinți, pentru membrii familiilor acestora și stabilește criterii pentru succesorii lor.
Legea acordă liderului țării dreptul de a folosi locuințe rezidențiale oficiale și facilități temporare de cazare și relaxare. În plus, președintele are dreptul la servicii materiale, tehnice, sociale, gospodărești și de altă natură, precum și la comunicații de stat și de specialitate.
Toate garanțiile prezidențiale, cu excepția salariului, se extind asupra membrilor familiei, pe durata mandatului președintelui.
Lukașenko se gândește și la cei cu statutul de „fost președinte”
Legea include o secțiune care reglementează protecția foștilor președinți și a membrilor familiei acestora (părinți, soții și copii, inclusiv adulți).
Aceste persoane beneficiază de protecție de stat pe viață, de imunitate și sunt scutite de răspunderea penală pentru acțiunile întreprinse în timpul președinției. Nu pot fi reținute sau urmărite penal.
Locuința, spațiul de birouri, transportul, dispozitivele de comunicare, alte bunuri și documentele fostului președinte și ale membrilor familiei acestuia trebuie să rămână intacte, potrivit noilor reglementări.