Lucrări la un segment din Autostrada Transilvaniei, reluate după ani de pauză. Un reportaj TVR Cluj
Autostrada Transilvania pare un drum fără sfârşit. Este promisă de mai bine de 20 de ani, dar, din cei peste 400 de kilometri, astăzi există doar 140. Este autostrada care ar trebui să lege Bucureștiul de Europa. O veste bună vine din teren: au reînceput lucrările la segmentul care era blocat de mai bine de 10 ani. Un reportaj de pe șantier realizat de colegii noștri Antonio Miclea şi Dorin Turc de la TVR Cluj.
La 20 de ani de când a fost deshis primul șantier pentru Autostrada Transilvania, între Chiribiş și Suplacu de Barcău, un lot de puțin peste 26 de kilometri, excavatoarele au revenit în teren.
Lucrările inițiale au fost începute și abandonate de Bechtel. Acum, o companie o companie românească promite să termine șantierul anul viitor.
Tronsonul pe care se lucrează face parte din segmentul de aproximativ 150 de kilometri de autostradă, dintre Nădăşelu şi Vama Borş.
Antonio Miclea, corespondent TVR: În spate, nodul rutier de la Nădășelu, inaugurat în 2018, însă tot aici este și bucățica de autostradă care este închisă circulației.
Gheorghe Mârza, manager adjunct de proiect: În prezent se execută următoarele lucrări: platforme, drumuri tehnologice, pregătiri pentru execuție terasamente, aprovizionare cu materiale. Organizarea de șantier e complet funcțională. Termenul de finalizare e de 18 luni.
Este gata doar lotul cuprins între Suplacu de Barcău și Nuşfalău și încă o porțiune care ajunge în Vama Borș 2.
În rest, toate segmentele sunt în execuție sau cu contracte semnate, mai puțin cei 41 de kilometri dintre Nuşfalău și Poarta Sălajului. Este cel mai scump și complex segment, estimat la 1,8 miliarde de euro.
Antonio Miclea, corespondent TVR: Din acest punct și până la lotul cu tunelul Meseș ar mai fi 45 de km. Pe toate loturile se lucrează însă, din fruntașe au devenit codașe, din cauza unor alunecări masive de teren.
Ionuţ Ciurea, director executiv, Asociaţia Pro Infrastructura: Pe 9 februarie, se fac 2 ani de la lansarea licitației. Șansele să se semneze ceva anul acesta sunt destul de mici.
Autostrada Transilvania, secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului, inclusiv cele două pasaje suplimentare, sunt finanțate prin PNRR, iar termenul de finalizare nu poate depăși finalul anului 2026.
Primul contract pentru Autostrada Transilvania a fost semnat în 2003, cu Bechtel, iar lucrările au început în 2004. Urmau să fie gata în 2012. Totul a fost reziliat în 2013, din cauza neînțelegerilor și a întârzierilor.
Gigantul american nu a realizat decât o mică parte din proiect, care a costat statul român peste 2 miliarde de euro.
Până în 2018, niciun nou kilometru din autostrada care traversează Ardealul nu a mai fost inaugurat. Între timp, și proiectul a fost schimbat și simplificat. Nu va mai fi o legătură între Târgu Mureș și Brașov.