Locuitorii din San Sebastian protestează față de turismul exagerat: ”Ne vrem orașul înapoi”
Schemă de îmbogățire a câtorva patroni, turism exagerat, în detrimentul calității vieții propriilor locuitori. Sunt motivele care au înfuriat comunitatea din San Sebastian, din nordul Spaniei.
Orașul a ajuns să fie mai degrabă al turiștilor decât al locuitorilor săi, au acuzat protestatarii ieșiți în număr mare în stradă, într-o zi de duminică şi într-o țară unde siesta este respectată cu sfințenie.
O mie de locuitori ai orașului San Sebastian au răspuns apelului lansat de organizația civică „Alături de vecini”. Cu toții au pornit în marș pe străzile orașului vechi.
Trebuie să punem în centrul atenției condițiile de trai ale locuitorilor din Donostia / San Sebastian. Nu trebuie să privilegiem întotdeauna afacerile din turism, în detrimentul acestor condiții, spune un locuitor.
În San Sebastian și în multe alte locuri, se observă că turismul de masă are efecte sociale negative pentru populația locală. Acest lucru este clar. În afară de supraaglomerarea străzilor, mai este și problema costului ridicat al locuințelor, din cauza apartamentelor turistice, se plânge un localnic.
Orașul San Sebastian are peste 180 de mii de locuitori și tot atâția turiști în timpul verii.
Este un model care promovează turismul pentru creșterea valorii proprietăților, care promovează o creștere a costului vieții. Iar consecința este că locuitorii din San Sebastian, în special tinerii, nu își pot permite să își ducă viața în oraș, deoarece nu își pot permite prețurile, nu numai la locuințe, ci și în alte domenii de trai, spune o tânără.
La San Sebastian se desfășoară anual un prestigios festival internațional de film, cel mai vechi și cel mai mare din Spania. Doar la acest eveniment numărul spectatorilor crește cu cel puțin 5 mii de la un an la altul.
Protestul de acum marchează o altă răbufnire a dezbaterilor legate de supraaglomerarea orașelor cu tradiție în turism, nu doar din Spania, ci din întreaga Europă.
Veneția a instituit din aprilie o taxă zilnică de 5 euro pentru turiștii din vechiul oraș. Problema nu este eminamente economică, ci una de calitate a vieții localnicilor.
Comportamentul și neplăcerile generate de turiștii gălăgioși și aglomerația sunt nemulțumiri principale ale tot mai multor municipalități, ai căror locuitori cer, inclusiv în stradă, să le fie redate așezările. În cele din urmă, soluția pare a fi tot una economică: taxarea turiștilor.