Tentativă de asasinare a lui Donald Trump | În vârstă de 20 de ani, atacatorul era înregistrat votant republican. Cine era Thomas Matthew Crooks
Atacul asupra lui Donald Trump la un miting de campanie din Pennsylvania a fost „o tentativă de asasinat”, a stabilit Biroul Federal de Investigaţii. Mai multe agenții federale și de stat investighează acum ce s-a întâmplat, minut cu minut, cum a fost posibilă amplasarea trăgătorului în locul de unde l-a ochit pe Donald Trump, cum a ajuns în posesia armei semi-automate cu care a tras. FBI a solicitat publicului să transmită orice informații, fotografii sau înregistrări video referitoare la eveniment.
Atacatorul a fost identificat drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani.
Crooks se amplasase pe acoperișul unei clădiri, la aproximativ 130 de metri de scena pe care se afla Trump la mitingul electoral din Butler, Pennsylvania.

Thomas Matthew Crooks a tras cu o armă semi-automată, de tip AR-15.
Atacatorul a fost împușcat mortal de lunetiștii Secret Service.
Pentru că nu avea niciun act de identitate asupra sa, agenții au trebuit să facă analiza ADN-ului și să obțină confirmarea biometrică, a declarat Kevin Rojek, agentul special responsabil al Biroului FBI din Pittsburgh, în cadrul unei conferințe de presă.
Crooks locuia în Bethel Park, o suburbie din zona metropolitană Pittsburgh, situată la aproximativ 60 de km sud de locul unde se desfășura mitingul.
După eveniment, Administrația Federală a Aviației a implementat restricții temporare de zbor deasupra suburbiei, din „motive speciale de securitate”. Restricția este în vigoare timp de 3 ore.
Primele date despre Thomas Matthew Crooks
Documentele publice arată că Thomas Matthew Crooks a fost înregistrat ca votant republican, dar a făcut o mică donație către un grup de orientare democrată, în 2021.
Unele surse de presă au emis ipoteza că ar fi fost simpatizant al Antifa, o mișcare politică extremistă, antifascistă, care cuprinde o gamă diversă de grupuri autonome de extremă stânga.
Anul acesta, Thomas Matthew Crooks ar fi votat pentru prima oară, la prezidențialele din noiembrie.
Cazierul său era curat.
Tânărul a absolvit Liceul Bethel Park în 2022, conform unui raport al presei locale și unui videoclip al festivității de absolvire a școlii, în care numele Thomas Crooks este anunțat la minutul 1.08.03. El a primit un premiu de 500 de dolari din partea Inițiativei Naționale pentru Matematică și Știință, potrivit Pittsburgh Tribune-Review.
Contactat de CNN, tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, a declarat că încearcă să înțeleagă „ce naiba se întâmplă” și a preferat să aștepte până când va vorbi cu forțele de ordine înainte de a da orice declarații despre fiul său.

Semne de întrebare privind măsurile de securitate la mitingul lui Donald Trump
Sunt foarte multe semne de întrebare privind eventualele neglijențe ale echipei care asigura paza fostului președinte.
Unii experți nu-și pot explica de ce agenții serviciilor secrete nu au verificat și supravegheat temeinic împrejurimile. Este o procedură clară, de manual.
Dacă ar fi verificat acoperișul construcției din apropiere, atentatorul nu-și putea desfășura planul.
În plus, sunt zvonuri că Donald Trump ar fi cerut suplimentarea pazei, însă i-ar fi fost refuzată.
Nu a existat nicio cerere suplimentară de securitate care să fi fost refuzată echipei fostului președinte Donald Trump pentru mitingul său din Butler, Pennsylvania, a declarat Kevin Rojek, agent special FBI responsabil de biroul din Pittsburgh.
Între timp, echipa de campanie a lui Trump a anunțat că va intensifica măsurile de securitate.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, care plănuia să rămână în Delaware pentru weekend, s-a întors la Casa Albă pentru a continua să primească informații de la forțele de ordine cu privire la tentativa de asasinat.
Biden a vorbit cu Donald Trump după evenimentul șocant.
Într-o scurtă declarație publică, preşedintele a deplâns atacul în termeni categorici și a spus apăsat că absolut toată lumea trebuie să condamne actul de violenţă comis împotriva lui Donald Trump.
Joe Biden, preşedintele SUA: „America nu e locul pentru asemenea violenţe. Asta e nebunie, nebunie. E unul dintre motivele pentru care trebuie să unificăm această ţară. Nu putem permite să se întâmple aşa ceva. Nu putem fi aşa. Nu putem accepta aşa ceva.”
La mitingul din Pennsylvania veniseră peste 50 de mii de susținători ai fostului președinte.
Oamenii sunt marcați de cele întâmplate și foarte emoționați de scena în care Donald Trump, plin de sânge pe față și pe haine, a ridicat pumnul în aer – semn că va continua să lupte.
