Listele cu candidații coaliției PSD-PNL, în pregătire. Găsirea unui oponent pentru Nicușor Dan, un demers dificil

10 martie 2024, 19:01 (actualizat 10 martie 2024, 19:19)

La sfârșitul lunii aprilie expiră termenul până la care candidații la locale se pot iscrie în cursa pentru primarii, consilii județene și locale și șefi de consilii județene. Cu toate acestea, în multe localități, mai ales în marile orașe, partidele caută încă cei mai potriviți competitori. La București, de exemplu, coaliția PSD-PNL face încă analize pentru a găsi un contracandidat care să îl răstoarne pe Nicușor Dan.

PSD și PNL nu au reușit nici în aceasta săptămână să anunțe pe cine aruncă în lupta pentru Primăria Generală a Capitalei, dar și la sectoarele unu, doi și chiar cinci. S-a vorbit inclusiv despre un independent, precum fostul internațional Ionuț Lupescu, dar nimic nu e clar.

Dar șefii de la PSD și, respectiv, PNL București, au luat campania pe cont propriu.

După ce a primit sprijinul organizației București, Gabriela Firea anunță că și femeile social-democrate din Capitală o vor primar.

Gabriela Firea: Sunt convinsă că bucureștenii știu că orice candidat din partea PNL București este parte a politicii administrative dezastruoase din București. Oamenii nu pot fi mințiți: USR București împreună cu PNL București l-au făcut primar general pe Nicușor Dan și i-au asigurat majoritatea aproape 4 ani. Și acum, liberalii au directori și oameni în primărie.

Și Sebastian Burduja plusează.

Sebastian Burduja, preşedinte PNL Bucureşti: Îmi doresc să existe o dezbatere pe București, o dezbatere între proiecte, inițiative și soluții, și mai puțin între diverși candidați.

Nici Firea, nici Burduja nu sunt însă, momentan, candidați desemnați de PNL și PSD, spre deosebire de Nicușor Dan, care a anunțat deja că vrea să își reînnoiască mandatul, sprijinit de Dreapta Unită.

Nicușor Dan, Primarul General al Bucureştiului: Miza importantă a României azi este să fie un stat cu instituții pentru că suntem, în momentul ăsta, un stat cu instituții ale bunului plac.

Și în alte orașe mari sunt incertitudini. La Timișoara și la Brașov, de exemplu, coaliția nu a ajuns la un acord asupra unui candidat comun care să îi răstoarne pe primarii USR în funcție. La Iași și Constanța tensiunile PSD-PNL sunt maxime și vor merge cu candidați separați.

Cristian Preda, profesor de ştiinte politice: Electoratul nu așteaptă ghicitori. Electoratul așteaptă soluții. electoratul nu așteaptă să vadă ca la un concurs de talente muzicale o persoană al cărui chip se dezvăluie în timp.

Mâine este programată o nouă ședință a coaliției, în încercarea de a se găsi candidații la primăriile din București, dar și pentru a definitiva lista comună pentru europarlamentare.

Până la aflarea candidaților, este oficial că vom vota pe 9 iunie și pentru europarlamentare, și pentru locale. În diaspora, clasicele liste suplimentare vor fi electronice, nu pe hârtie ca până acum. Cei cu domiciliul în țară pot vota pentru europarlamentare oriunde, dar pentru locale strict în localitatea de domiciliu sau de reședință.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite