Coaliția amână măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Sunt discuții privind desființarea a 200 de mii de posturi bugetare neocupate. Ministrul Finanțelor anunță că ținta de deficit luată în calcul nu va depăşi 5%

Ministrul de Finanțe, Marcel Bolos, a anunțat că, pe lângă măsurile fiscale de taxare și impozitare, coaliția discută și reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii, eliminarea facilitaților fiscale și valorificarea resurselor statului. PNL propune reducerea costurilor neesențiale, inclusiv prin economie de carburanţi în instituțiile de stat. Ministrul Boloş a mai subliniat că actualul nivel de impozitare nu poate să funcţioneze, pe termen lung, cu peste 70 de facilităţi fiscale.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „O țintă de deficit până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale și, de asemenea, cu un plan robust pe partea de cheltuieli, ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem – de suspendare a fondurilor europene. Sunt mai multe etape de discuție pe care le avem, pe zona de cheltuieli, de combatere a evaziunii fiscale, facilități fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului. Nu ne uităm doar la partea de măsuri fiscale.”
Coaliția ar fi de acord și cu eliminrea unor facilitați fiscale pentru angajaţii din construcții. Dar anularea scutirilor de care beneficiază acum angajații din industria alimentară și agricultură este încă în analiză. Rămâne de văzut dacă vor fi vizați de măsuri angajații din IT, și ei beneficiari ai unor dispense.
PSD și PNL negociază şi creșterea salariului minim şi impozitarea dividendelor și a tichetelor de masă și vacanță.
PNL vrea plata contribuției de sănătate pentru tichetele de masă și de vacanță. Acei 10 la sută ar aduce la stat un miliard de lei.
Premierul Ciolacu ar vrea şi o reducere consistentă a aparatului de stat prin desființarea a 200 de mii de posturi bugetare neocupate și reducerea drastică a funcțiilor de conducere.
Economiștii consideră că PSD și PNL amână deciziile şi pentru a tatona Bruxelles-ul în legătură cu creșterea deficitului bugetar de la 4,4 la 5 la sută.
Alexandru Bodislav, profesor de economie: „Practic sunt doua viziuni: una a PNL care vrea să reducă cheltuielile guvernamentale și să încerce să restrângă modul în care sunt oferite anumite facilitați fiscale și una a PSD prin care se dorește mărirea plajei de impozitare.”
Premierul Marcel Ciolacu ar vrea ca TVA-ul de 9 la sută să rămână doar pentru medicamente, proteze și alimente. Restaurantele și cluburile ar urma să fie taxate cu 19 la sută. Antreprenorii protestează.
Marcel Ciolacu: „De ce la cluburi e 5 la sută TVA? E normal acest lucru? sunt mult prea multe excepții în România. Ce vrem, să pierdem toate fondurile europene și să intre România în colaps sau ce?”
Răzvan Crișan, antreprenor: „Majoritatea țărilor europene aplică un TVA scăzut la restaurante pentru că înțeleg că restaurantul nu este un club, ci este un loc unde te duci să mănânci și pe care tinerii din marile orașe îl folosesc din ce în ce mai des.”
Coaliția ar fi renunțat la taxarea proprietăților, în schimb, vor fi taxate companiile care își externalizează veniturile.
–––––––––––––-
ACTUALIZARE Potrivit unor surse TVR INFO, coaliția nu va ajunge astăzi la un acord pentru măsurile fiscale, aşa că acestea nu vor fi aprobate săptămâna aceasta în ședința de guvern.
ACTUALIZARE La Palatul Victoria a început ședința coaliției în care se discută măsurile fiscale în vederea reducerii deficitului bugetar.
ACTUALIZARE Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului, menţionând că statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri.
ACTUALIZARE Liberalii și social-democrații sunt de acord cu eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții, însă Nicolae Ciucă vrea o analiză suplimentară pentru a fi sigur că vrea să susțină eliminarea facilităților pentru angajații din industria alimentară și pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii.
Au căzut de acord social-democrații cu liberalii și asupra faptului că trebuie să existe două cote de TVA în România – cea de 9% și de 19%.
Există și anumite zone în care nu au căzut de acord. Liberalii își doresc o contribuție la sănătate care să fie plătită pentru tichetele de masă și pentru voucherele de vacanță pe care le primesc angajații din sistemul public.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: O țintă de deficit până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale și, de asemenea, cu un plan robust pe partea de cheltuieli, ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem – de suspendare a fondurilor europene.
Sunt mai multe etape de discuție pe care le avem, pe zona de cheltuieli, de combatere a evaziunii fiscale, facilități fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului. Nu ne uităm doar la partea de măsuri fiscale.
ACTUALIZARE La ora 14.00 va începe la sediul Guvernului, la Palatul Victoria, ședința Coaliției de guvernare în care PNL și PSD ar trebui să stabilească măsurile fiscale pe care vor să le introducă începând cu această toamnă. Vor fi două cote de TVA, de 9% și 19%. Totodată, vor fi și anumite taxe suplimentare.
Pe de altă parte, cei de la PNL vin și cu propuneri suplimentare. Își doresc o redimensionare a bugetului pentru tot ceea ce înseamnă instituțiile aflate în subordinea Parlamentului și își doresc o reducere a cheltuielilor. Liderii PNL au punctat că nu-și doresc concedieri în sistemul public, ci mai degrabă economii.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Eliminarea cheltuielilor neesențiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau absolut urgente în acest moment. Poate și redimensionarea anumitor instituții sau bugetelor alocate în momentul de față, anumite analize privind eficiența muncii versus bugetele alocate. Toate aceste lucruri sunt necesare când vorbim de efortul pe care trebuie să îl facem în acest an pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar.
ACTUALIZARE PSD şi PNL discută despre modificarea unor taxe şi niveluri de impozitare, pentru că România este în procedură de deficit excesiv şi riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor.
Astfel, angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor plăti contribuția la sănătate de 10%, iar ieșirile la restaurant vor fi mai scumpe.
Guvernul vrea să facă rost de alți bani din creșterea accizelor, dar și a taxelor pentru micro-firme și proprietăți de lux. Reprezentanții patronatelor sunt de părere că aceste măsuri vor afecta economia.
Guvernul ar trebui să aprobe schimbările fiscale, prin ordonanţă de urgenţă, săptămâna aceasta sau cel mai târziu în primele zile din august.