Legea evaziunii fiscale, contestată de Opoziție la CCR, după amendamentul privitor la achitarea prejudiciului de sub un milion de euro

21 decembrie 2023, 19:45

Evaziunea sub un milion de euro nu se va mai pedepsi, dacă se achită prejudiciul și o amendă. Prevederea din proiectul inițiat de liderii Coaliției a stârnit multe controverse, mai ales că a trecut în viteză prin ambele camere ale Parlamentului. Premierul spune că scopul legii este recuperarea pierderilor provocate bugetului, și nu încărcarea instanțelor de judecată. Opoziția nu e convinsă de aceste argumente și a contestat proiectul la Curtea Constituțională.

Liderii USR vor ca judecătorii CCR să decidă dacă legea prin care ar trebui să fie combătută evaziunea fiscală respectă Constituția.

Stelian Ion, deputat USR: Este de fapt o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazioniști. Pentru că îi stimulezi pe cei care au de gând să eludeze legea, să-și pună bani deoparte și plătesc prejudiciu, plus încă ceva pe deasupra și scapă definitiv de dosar penal.

La proiectul inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, parlamentarii au adăugat un amendament. Astfel, legea votată în Parlament dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă suma e plătita în 30 de zile de la finalizarea controlului.

Ca să scape de dosar penal, cei suspectați trebuie să achite însă prejudiciul majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzi și penalități.

Marcel Ciolacu, premierul României: Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi. Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea, se duce la pușcărie.

Adrian Negrescu, analist economic (sursa: Banii, Azi): Noi suntem la un nivel de 3% din totalul prejudiciilor create statului recuperate până în momentul de față. Scopul este, dacă tot facem legislație, este de a aduce mai mulți bani la buget, inclusiv din aceste dosare de evaziune. Degeaba îl bagi pe om la pușcărie dacă tu nu reușești să recuperezi prejudiciul respectiv.

Mircea Coșea, analist economic: În linii mari, are și o daună morală: încurajează la furt, încurajează la ieşirea din situaţii, fără să fie penalizaţi. Avem instituţiile ca să îi prindă sau s-a vrut până acum să fie prinşi?

Liderii PSD și PNL s-au inspirat și din legislația țărilor UE.

În Spania, cei care datorează Fiscului mai puțin de 120.000 de euro primesc o sancțiune administrativă. Peste această sumă, faptele sunt penale și se pedepsesc cu închisoarea. Există însă și cazuri celebre, precum cel al Shakirei sau al lui Ronaldo, care au ajuns la o înțelegere cu procurorii după ce au plătit datoriile și amenzile de zeci de milioane de euro, pentru a scăpa de ani grei de pușcărie.

După ce Curtea Constituțională se va pronunța, legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

27 de persoane sunt judecate începând de luni în scandalul "Panama Papers"