Rata șomajului a înregistrat un declin în România. Scăderea, mai pronunțată în rândul femeilor tinere

9 mai 2024, 09:34

Rata șomajului a scăzut în luna martie cu 0.3%. Cifre foarte bune se înregistrează și la nivel european. Există, însă, și un semnal de alarmă: șomajul în rândul tinerilor.

Europa a înregistrat un nou record în lupta sa împotriva șomajului, marcând o scădere notabilă în rândul șomerilor. Conform datelor proaspete publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și Eurostat, rata șomajului a înregistrat un declin semnificativ în luna martie.

Raportul INS evidențiază că în România, rata șomajului a cunoscut o coborâre remarcabilă, ajungând la 5,3%, comparativ cu 5,6% în februarie, marcând o tendință de descreștere constantă. Această tendință pozitivă este reflectată și la nivelul întregii Uniuni Europene, unde rata șomajului a scăzut ușor până la 6% în martie 2024, față de 6,1% în februarie.

Cu toate acestea, în zona euro, rata șomajului s-a menținut la un minim istoric de 6,5%, conform Eurostat. Această performanță impresionantă vine într-un context dificil, în care economia europeană a stagnat din cauza inflației crescânde și a instabilității geopolitice, evidențiind reziliența pieței muncii europene în fața provocărilor economice majore.

Scăderea, mai pronunțată în rândul femeilor tinere

Rata șomajului în rândul tinerilor din România rămâne extrem de mare – 22,1%, conform datelor ajustate sezonier publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Și la acest capitol avem o scădere ușoară, dar semnificativă, având în vedere tendința generală de creștere a ratei șomajului în rândul tinerilor din ultimii ani.

Scăderea este mai pronunțată în rândul femeilor tinere, unde rata șomajului a scăzut de la 25,1% la 23,7%. Însă, rata șomajului în rândul tinerilor bărbați a rămas relativ constantă, la 20,5%.

Există variații semnificative la nivel regional, cu cele mai ridicate rate ale șomajului în rândul tinerilor înregistrate în regiunile Sud-Vest (27,3%) și Nord-Est (26,8%).

Chiar dacă avem însă o ușoară scădere per total și la acest capitol, totuși, nivelul actual rămâne semnificativ mai ridicat decât media UE care este de 14,5% ceea ce indică o provocare persistentă pentru piața muncii din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite