Legea Anastasia a modificat Codul Penal: Niciun şofer băut, drogat sau fără permis nu va scăpa de închisoare dacă face un accident mortal

29 iunie 2023, 19:54

Anastasia tocmai împlinise 4 ani când viaţa ei a fost curmată într-o clipă. O șoferiţă în vârstă de 28 ani, fără permis, care făcuse doar cursuri de conducere în altă ţară, a lovit-o. Copila a vrut să traverseze printr-un loc nepermis, din fața casei. Iniţial, femeia a fost cercetată pentru ucidere din culpă şi conducere fără permis. Dar procurorii au decis trimiterea în judecată doar pentru că a condus fără carnet.

(SURSA: COMUNICAT PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA HÂRLĂU)

„Din probatoriul administrat rezultă că inculpata nu a încălcat alte dispoziții legale, în afară de a conduce autoturismul fără permis, și nu a avut posibilitatea evitării producerii accidentului.( …) Și în situația în care inculpata ar fi deținut permis de conducere, având în vedere împrejurările săvârșirii faptei, era în imposibilitate de a evita accidentul rutier” , spuneau procurorii ieşeni în vara anului trecut.

Astfel că femeia de 28 de ani a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că s-a urcat la volan fără permis.

De la cazul Anastasiei a plecat şi intenţia de a schimba legea.

ROBERT CAZANCIUC, iniţiatorul actului normativ: Această modificare a Codului Penal nu mai permite instanțelor să pronunțe suspendarea executării pedepsei în situația în care o ucidere din culpă este săvârșită de cineva care nu are permis, s-a urcat la volan băut sau drogat.

A trecut un an de când Anastasia şi-a pierdut viaţa, dar modificarea legii nu aduce alinarea familiei.

CRISTIAN DAICU, tatăl Anastasiei: Pentru ce a făcut ea să îi dea 3 ani cu suspendare, mi se pare foarte puțin, bătaie de joc. Nu e ceva care ar trebui să fie pentru ce a făcut ea.

Numai anul trecut, în România au fost 86 de decese cauzate de accidente rutiere, la un milion de locuitori. Aproape 3% din accidente au fost produse de șoferi care consumaseră mult alcool.

CĂTĂLIN CODESCU, preşedintele Asociaţiei Victimelor Rutiere din România: Sperăm ca prin acest nou act normativ, această componentă de descurajare să funcționeze mai eficient și să avem cât mai puține accidente. Pe jumătate din infracțiunile la regimul circulației în prezent sunt pentru cele două infracțiuni: de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau drogurilor.

Potrivit datelor oficiale, în 2022 au fost 1.632 de accidente mortale în toată țara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite