Laurențiu Cazan, coordonatorul Jandarmeriei, suspect în dosarul protestului: Dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Mihai Chirică, este acuzat, în dosarul 10 august, că ar fi făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forță. În numai 15 minute, Chirică a ieșit din sediul Parchetului pentru că, spun surse judiciare, a refuzat să facă declarații în fața procurorilor. Secretarul de stat a refuzat și dialogul cu jurnaliștii. În schimb, maiorul Laurențiu Cazan, deși s-a prevalat de dreptul la tăcere în fața anchetatorilor, s-a oprit în fața camerelor de televiziune. Și a făcut o declarație îndrăzneață.
Laurențiu Cazan, coordonatorul activității Jandarmeriei la protest a declarat la ieșirea de la audieri: „Dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”.
Laurențiu Cazan: „Sunt aspecte care țin de latura cercetării, am calitatea de suspect. Ce pot să v-asigur este faptul că pe timpul acțiunii de restabilire a ordinii publice, legea a fost respectată întocmai. (n.r., întrebare: l-ați pus pe acel subaltern să modifice ora în acel document?) Resping cu tărie toate acuzațiile, nu pot fi de acord cu ele, sunt lucruri care țin de anchetă, sunt aspecte pe care le voi justifica pe timpul acestei anchete penale, sunt aspecte pe care le voi justifica pe timpul acestei anchete penale și e dreptul meu să mă apăr. Categoric că m-aștept să nu fiu reținut. Au fost controvesre destul de mari, ce pot eu să vă spun, că și pe timpul acelor declarații anterioare, din punctul meu de vedere nu au fost precizări contradictorii. Am mai avut o declarație în privința orei semnării și la TVR. (n.r., întrebare: Într-o situație similară, ați proceda la fel?) Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri. Modul de restabilire a ordinii publice s-a făcut în concordanță cu legea specială, legea 60″.
Ministrul de Interne a anunțat acum două zile că nu va lua măsuri administrative împotriva oficialilor anchetați în dosarul mitingului din 10 august.
Carmen Dan: „Statutul cadrelor militare spune când sunt puși militarii la dispoziție, și anume când împotriva lor se dispune trimiterea în judecată. În privința secretarului de stat și acolo e o prevedere foarte clară în statutul polițistului, care spune că poli8țistul este pus la dispoziție atunci când împotriva lui s-a dispus măsura începerii acțiunii penale”.
Mihai Chirică nu se mai ocupă de astăzi de relația cu prefecții, ci de cea cu Parlamentul. Secretarul de stat a trimis o scrisoare de mulțumire prefectilor pe care i-a coordonat, Ordinul ministrului de Interne a fost ținut secret, iar schimbarea nu a fost anunțată pe site-ul ministerului.