EXCLUSIV Pechea și Slobozia Conachi, acolo unde viața renaște. Oamenii din zonele inundate curăță ce găsesc prin noroaie și fac loc speranței

20 septembrie 2024, 10:29 (actualizat 20 septembrie 2024, 18:57)

De o săptămână oamenii din localitățile luate de ape trăiesc o dramă greu de descris. Sunt epuizați, înfrigurați și se uită cu ochii în lacrimi spre viitor. Au nevoie de multă putere să își revină, să își curețe casele și să o ia de la capăt. Urmează un reportaj în exclusivitate semnat de Alex Costache, Alex Ungureanu și Dorel Oancă.

Dezastrul lăsat în urmă de inundații se vede la fiecare pas în Pechea. Cu greu mai poți scoate ceva din noroiul care e stăpân acum pe gospodăriile oamenilor de aici. Doamna Paraschiva a pierdut tot. Sleită de puteri și cu vocea stinsă de atâta plâns, ne duce prin camerele casei distrusă de ape.

”Uitați, cade, cade aici. Nu știu dacă mai putem să mai stăm sau să dormim, cum să dormim sau cu ce, cum să dormim că ne-am trezit într-o noapte că se prăbușește între noi. Nimic, nimic nu mai avem.”

Curtea plină altă dată de flori, legume, păsări și animale e acum o mare de nămol. Apa a fost atât de mare și puternică încât a pus la pământ gardul din jurul gospodăriei. Și se năpustea rapid spre casă.

”Când ne-am uitat peste gard, apa venea peste gard, atâta a spus băiatul: Fugi și salvează actele. Am zis, până aici ne-a fost, aici ne e moartea noastră. Am sunat la 112 și am zis, veniți și ne salvați că aici murim, aici ne înecăm. N-am avut ce să recuperăm.”

De atunci fiul femeii doarme în fânar, un loc în care apa nu a ajuns. Într-un pod am găsit și o familie din Slobozia Conachi. Larisa și cei doi copii de 2 și 5 ani, dorm aici de vineri noaptea.

”Ne-a sunat o vecină și mi s-a spus dacă a intrat apă în casă și atunci nu intrase, cum a închis telefonul, a intrat apa și la noi. E greu, e frig dar ne învelim. Avem plapume, primite de la donații și ne învelim cu ele.”

Jalnic, super jalnic. Toată lumea din sat zice că a fost cea mai mare apă, de când vin apele aici, că aici e zonă inundabilă. Asta a fost cea mai mare. Distrugere totală.”

Apa a ajuns și în gospodăria familiei Tănăsache. Oamenii au reușit să se salveze pentru că au urcat repede în fânar.

Dezastrul s-a văzut abia la lumina zilei: apa a distrus toată agoniseala de-o viață.

În Pechea și Slobozia Conachi, viața însă merge înainte. Oamenii curăță cu grijă ce mai găsesc prin noroaie și fac loc speranței: într-o zi totul va fi la fel ca înainte.

Televiziunea Română face apel la publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture campaniei pentru a-i ajuta pe oamenii aflaţi în suferinţă.

Cei interesaţi pot dona materiale de construcţii de toate tipurile, dar şi lopeţi, mături, găleţi, saci de gunoi de toate mărimile, mănuşi, detergenţi, bureţi şi lavete. Acestea pot fi adusela sediul TVR din strada Ermil Pangratti nr. 28,  Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite