Luni 5 mai 2025 | București 27˚C / Cer variabil

Kremlinul consideră declaraţiile lui Stoltenberg despre armele nucleare ale NATO o escaladare a tensiunilor

Dmitri Peskov / Foto: Profimedia Images
17 iunie 2024, 14:19 (actualizat 17 iunie 2024, 18:41)

Kremlinul a apreciat luni că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o „escaladare a tensiunilor”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Stoltenberg a declarat ziarului britanic Telegraph, preluat de aceeaşi agenţie, că NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă. Conform înaltului oficial al alianţei, în prezent au loc consultări între statele membre privind transparenţa legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare.

Peskov a atras atenţia că comentariile lui Stoltenberg par în contradicţie cu comunicatul Conferinţei pentru Ucraina, care consemnează că este inadmisibilă orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, ca şi folosirea acestora în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / captura video

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă, în contextul ameninţărilor în creştere din partea Rusiei şi Chinei, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, cotidianului britanic Telegraph preluat de Kyiv Independent.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat în trecut Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari.

Conform Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă americani, Rusia şi SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând împreună circa 88% din armamentul atomic de pe planetă.

Statele Unite au circa 100 de arme nucleare non-strategice B61 desfăşurate în Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda şi alte 100 de astfel de arme în interiorul graniţelor lor, arată buletinul organizaţiei respective. La rândul său, potrivit aceleiaşi surse, Rusia are circa 1558 de arme de acelaşi tip; experţii în controlul armamentului consideră că numărul exact este dificil de stabilit, din cauza lipsei de transparenţă. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite